„Правилно ли почиствам лицето си?“ е един от най-честите въпроси, които получаваме по време на годишния скинчек в клиниките ни. И е въпросът, който смятаме за един от най-важните в добрата грижа за кожата, тъй като начинът на почистването ѝ има пряко отношение към състоянието ѝ. Ако се извършва прекалено агресивно, то може да наруши кожната бариера, да предизвика сухота или раздразнение. Това е така, защото някои почистващи продукти са доста груби и премахват естествения защитен филм, предизвиквайки допълнителна секреция на себум. Ако пък извършвате ритуала бързо и  без внимание, възможно е почистването да не бъде пълно. Някои продукти сами по себе си оставят фини частици върху повърхността на кожата, които е възможно да запушат порите и да доведат до дехидратация. В следващите редове ще разгледаме правилните начини за почистване на лицето, ще изясним кои са най-подходящите продукти, както и колко често трябва да се прави. Ще обърнем внимание кога и защо е важно процедурата да се извършва от козметик.

 

Откъде да започнем с почистването на лицето?

Правилното почистване на лицето е от изключителна важност за доброто състояние на кожата. То трябва да се извършва ежедневно независимо дали носите грим или не. Кожата на лицето е изложена на редица неблагоприятни фактори, което е предпоставка за нейното по-лесно увреждане. Ако искате тя да бъде гладка и сияйна, трябва да полагате грижи за нейната чистота и свежест.  Ако носите грим, при всички положения трябва да го свалите преди да преминете към същинското почистване. Т. нар. “двойно почистване“ е необходимо дори и когато не използвате тонираща основа, а само слънцезащитен продукт. Ако почистите лицето си само веднъж, почти сигурно е, че продуктът няма да се справи със спиралата, фон дьо тена и коректора. Същото важи и за слънцезащитния фактор или козметиката, която съдържа силикони.

 

Кои са подходящите продукти за почистване на лице в домашни условия?

Почистването на лицето в домашни условия е ключов фактор в грижата за кожата. Това може да става с помощта на различни натурални продукти, както и с такива, които можете да откриете на пазара за козметика. Ключов момент в избора на продукт е да съобразите съставките му със своя тип кожа. Прочетете статията в блога ни на тази тема, за да получите изчерпателна информация и да определите към кой тип се отнася Вашата. Въпреки всичко обаче най-добра оценка може да бъде направена от дерматолог. След като сте наясно със своите индивидуални особености, можете да се насочите към избор на подходящи продукти. Съветваме Ви да се спирате на такива, които съдържат възможно най-малко алергени и изкуствени субстанции. Постарахме се да Ви дадем насоки в това как да третирате лицето си с най-често използваните продукти за неговото почистване.

 

Почистващо олио или балм

Сред основните преимущества на олиото е, че има хидратиращо действие, което предпазва от изсушаване. Подходящ избор е предимно за дами със суха или нормална кожа. След като изберете подходящо почистващо олио или балм, прилагайте го като нанасяте и масажирате емулсията върху суха, а не върху мокра кожа. Така то ще поеме остатъците от козметичните продукти и замърсяванията, без да нарушава естествената ѝ бариера. Важно е впоследствие да го премахнете изцяло – можете да го направите с най-обикновена навлажнена хавлиена кърпа.

 

Мицеларна вода

Вероятно най-широко използваният продукт за почистване на лице е именно мицеларната вода. Почти всяка козметична компания, специализирана в производството и предлагането на козметика за лице, предлага на клиентите си този продукт. Почистващата вода запазва баланса в хидролипидния слой на кожата и оказва успокояващо, хидратиращо и тонизиращо действие. Името си носи от съдържанието на т. нар. мицели – частици, които по естествен начин абсорбират нечистотиите. Тя служи основно за почистване на грим, като премахва успешно и водоустойчив такъв. Наравно с това мицелите извършват дълбоко почистване, като осуетяват запушването на порите и позволяват на кожата да “диша”. Формулата на тази почистваща течност е лишена от съдържание на алкохол и сапун, което я прави изключително толерантна към епидермиса.

 

Кърпички за почистване на лицето

Кърпичките за премахване на грим са сред най-удобните варианти в забързаното ежедневие. Компактността им позволява да ги вземете със себе си навсякъде и да се възползвате от помощта им при необходимост. Козметичните фирми предлагат многообразие от видове. За предпочитане са кърпичките, които са напоени с масла (като аргановото, например), тъй като не изсушават нежната зона около устните и очите. Те ще Ви помогнат да премахнете всички останали следи от почистващия продукт и ще оставят кожата Ви напълно чиста. Противоречиви са мненията по въпроса дали само използването на кърпички е достатъчно. Нашият съвет е те са прилагат в комбинация с другите методи. При нормална към мазна кожа препоръчваме да използвате мицеларна вода или гелобразни продукти, а при суха – богати почистващи млека. На финала измийте лицето с хладка вода и подсушете с чиста кърпа. Не забравяйте, че правилното почистване е ключът към здрав и свеж вид. Ето защо трябва да полагате ежедневни и целенасочени грижи. Малко правилна грижа всеки ден неминуемо ще доведе до добър резултат.

 

Необходимо ли е да почиствам лицето си и сутрин?

Сутрин е достатъчно да почистите лицето си с тоник, който да премахне остатъците от вечерната козметична грижа и да върне вътрешния баланс. Вечер прилагайте ритуала за “двойно почистване” на грима, слънцезащитния си продукт и дневен крем. Ако не използвате грим или слънцезащита, не е необходимо да прилагате втората допълнителна стъпка. Почиствайте с помощта на максимално щадящи и нежни субстанции, независимо дали са във вид на течност, гел или с кремообразна текстура.

 

Kолко често да посещавам козметик?

Еднозначен отговор на този въпрос е трудно да се даде. Честота, с която е добре да посещавате професионален козметик, се основава на строго индивидуални особености. Все пак можем да Ви дадем ориентировъчни насоки, според които да се ръководите. Ако Вашата кожа е нормална към суха, медицинският Ви козметик ще я почиства на 3-4 месеца. При по-мазна кожа с разширени пори е препоръчително процедурите да са веднъж месечно. В клиниките Dr—Denkova Dermatology работим ексклузивно с продуктите на Institut Esthederm, а почистването на лице е превърнато в истински ритуал. Клетъчната вода, която използваме в първата стъпка, увеличава антиоксидантния капацитет на епидермиса срещу свободните радикали. Нежен крем за почистване абсорбира замърсяванията от порите и ги извежда извън епидермиса, а на финала фино ексфолиращата маска елиминира мъртвите клетки и свива порите.

 

Нужна ли ми е допълнителна грижа?

За живот в замърсена градска среда веднъж в сезона препоръчваме фокусирана детоксикираща грижа, която да пречисти лицето в дълбочина с коктейл от ключови антиоксиданти. Освен да насити кожата с чист кислород и да подсили собствения ѝ антиоксидантен фонд, серията от процедури ще повиши микроциркулацията и помогне на кожата да изхвърли токсините чрез стимулация на лимфата.