Имали ли сте случаи, в които ви е се е искало да изтриете умората или тъгата, които виждате в огледалото? И да се разделите с тягостното чувство, че нещо се случва с лицето ви?

Истината е, че голяма част от работата ни като естетични дерматолози е именно справянето с негативните емоции, които с времето се отпечатват все по-дълбоко върху лицата на пациентите. Не говоря само за чисто психологическата работа с пациента, а буквално за начина, по който една негативна емоция променя чертите на човека. “По лицето ми е изписана умора, когато се погледна в огледалото изглеждам недоспала..“ Много често това са думите на част от пациентите ми. Интересно е, че те рядко могат да определят истинският проблем, а споделят с мен крайния резултат от него.

Емоционалната естетика
Преди десет-петнадесет години единственото решение една жена да изглежда по-млада без намесата на скалпел беше запълването на назолабиалните бръчки, уголемяването на устните или да се сътворят повдигнати и учудени вежди с помощта на ботокс. С това се изчерпваше арсенала с възможности за неоперативно моделиране на лицето.Но за това време естетичната дерматология се разви изключително в посока нови концепции и начини да подпомогнем здравето на кожата и самочувствието на пациентите. В последните години в нашите среди дори се заговори за т.н. „емоционална естетика“ или как да постигнем онова свежо, отпочинало и щастливо излъчване, присъщо на младостта. Как да изтрием умората от лицата на нашите пациенти?

Системният подход към емоциите
Повечето от вас може би вече са чували за системата MD Codes и резултатите, които постигаме с нея. В избрани от лекаря строго определени анатомични точки се инжектира комбинация от филъри с вайкрос технологията на Алерган – Juvederm Voluma, Volift и Volbela. Системата MD Codes е създадена само за работа с тези продукти, други филъри не биха дали същите резултати. Разбира се, работата по тази система изисква изключителна прецизност, особено в областта около очите. Да повдигнеш крайчетата на веждите, заедно с ъгъла на окото, да се запълни вдлъбнатия долен клепач, понякога и горен, да се възстанови обема в средната част (който е причина за отпускането и тъжния поглед) е специфична задача.

Но с точните места на инжектиране, придружени от опита и експертността на лекаря можете да постигнете желания резултат. За мен той винаги е бил преди всичко начинът, по който пациента се чувства след терапията. Защото именно това чувство на щастие и удовлетворение ще работи вместо мен дълго време след като е напуснал кабинета ми.