Дерматолозите ни обичат да казват следното: да не се комбинират коригиращите естетични процедури с редовно обновяване на кожата, е като да си сложиш стомашен байпас, за да отслабнеш, но да не смениш диетата си.

Регенеративната дерматология е сравнително нова и вълнуваща област в естетичната медицина. Реструктуриращите терапии подпомагат кожата в усилията й да се замени старата и увредена тъкан с млада и еластична. Целта им не е само да накарат кожата ви да изглежда по-млада и по-красива, но и да забавят процесите на стареене на клетъчно ниво.

Това е и причината заедно с вашата сезонна процедура за попълване на бръчки или регулиране на хидратацията и плътността на лицето, винаги да препоръчваме и редовни обновяващи процедури.

 

Редовната ексфолиация

Според старата козметична школа ексфолирането на лицето в домашни условия не трябва да се извършва по-често от веднъж седмично. С появата на по-умни и ефективни продукти за домашна грижа забелязваме нарастваща тенденция при ежедневното използване на комбинация от продукти, съдържащи AHA (алфахидрокси киселини) и ретиноиди.

Нашата препоръка е това да се случва изключително внимателно след консултация с дерматолог, а по-агресивните продукти за домашна грижа да бъдат заменени с месечна дермабразио, оксиженираща или пилинг процедура при медицинския ви козметик.

Защо е достатъчно веднъж месечно да посещавате кабинета му? Цикълът на обновяване на кожата е 28 дни. Това е времето, за което клетките от базовия слой на епидермиса се придвижват към повърхността, ставайки по-твърди и загубвайки жизненост като постепенно освобождават място за новите клетки под тях. Този процес се случва естествено и без наша помощ, но се забавя с възрастта, уврежданията от слънцето, хормоналните промени и при определени кожни проблеми. Мъртвите клетки могат да образуват филм върху лицето, който възпрепятства проникването на активните съставки от козметичната и дерматологична грижа. Затова е необходимо да бъдат редовно ексфолирани.

 

Химичните пилинги

В зависимост от дълбочината, на която въздействат, избраният химичен агент и концентрацията му, имат различни вариации. Леките химични пилинги са ефективни за ексфолиация, фини линии, сухота на кожата и акне, а дълбоките са подходящи при фото увредена кожа, пигментации, бръчки и белези. Обикновено са нужни няколко процедури, но озаряващият ефект се вижда още след първата. Има много съвременни концепции, при които кожата не се бели активно, без това да пречи на крайния резултат.

 

Микронийдлинг

Главната му цел е синтеза на нов колаген чрез т.нар. механична травма – апаратът произвежда “микро пункции” в епидермиса, които дразнят фибропластите. Така кожата произвежда колаген, който я прави по-плътна, стегната и здрава. В областа на лицето се използва за фини линии и бръчици, за белези след акне и всякакви неравности. Енергийните апарати с фракционирана радиочестота също използват принципа на микронийдлинга, за да обновят кожата отвъртре навън.

Мощна, ефективна и безопасна, фракционираната радиочестота разкрива огромни възможности пред неинвазивното ремоделиране на лицето и тялото. Енергията прониква под кожата чрез микро иглички-електроди, за да обнови тъканите. С въздействието на Fractora вече постигаме удивителни резултати в преструктурирането и изглаждането на дермата, а с най-новото ни апаратно решение Morpheus8 проникваме до още по-голяма дълбочина – тази на съединителната тъкан, където може да достигне само скалпелът. Освен върху лицето, силен обновяващ и стягащ ефект се наблюдава върху шията, която принципно се влияе по-трудно от подобни манипулации. Плюс е контурирането и ремоделирането на тялото.

 

Фраксел

CO2 или фракционираният лазерен рисърфисинг е златен стандарт за работа по подобряването на повърхноста на кожата, може да помогне много и за околоочната зона. Освен, че ретушира бръчиците, СО2 лазерът има и още едно предимство – стимулира образуването на колаген и стяга кожата на долния и горния клепач. Непосредствено след процедурата се образува фина светлокафява коричка, която за три дни отпада и отдолу се появява нежна и фина нова кожа.

 

Лазерен рисърфисинг

Предимството на лазерните процедури е, че можем да предизвикаме обновяващи процеси в дълбоката дерма, без да увреждаме защитния външен слой на кожата. А дермата е “гръбнака на кожата” – там, където са запасите ни от колаген. Порите обикновено се свиват още с първата процедура, тенът и структурата на кожата се балансират. Серията от процедури е ефективна както срещу бръчиците тип „пачи крак“, така и срещу линиите около очите, защото този вид лъчение не засяга околните тъкани и може да се използва безопасно в тази деликатна зона. Практиката ни показва, че това са едни от ефективните терапии срещу белези от акне. Но този тип белези често са много различни и като големина, и като форма и затова подходът към лечението им трябва да е комплексен. Много често комбинираме няколко терапии, сред които са пилингите или „тежката артилерия“ CO2.