Има жени, за които часът за инжекционна процедура е нещо толкова обичайно, колкото часът за фризьор или масаж. За други въпросите за ползите и потенциалните рискове от тези манипулации все още са “горещи”.  Какво ни питате най-често по време на консултациите? Вижте най-често задаваните въпроси и нашите отговори.

Рано ли е ми е за ботулинов токсин? Или е твърде късно?

Селфи културата ни кара да се чувстваме неуверени и да бързаме да изпробваме различни процедури. Оставете обаче на естетичния дерматолог да прецени кога, къде и колко ботулинов токсин да ви постави, след като оцени анатомията, мимиката и състоянието на кожата ви.
Всички ние остаряваме по-различен начин и по различно време, затова няма точно определена възраст за тази процедура. Ако имате леки бръчици около очите, когато се усмихвате или фини линии по челото, когато се мръщите, но впоследствие те изчезват, не бързайте с ботулиновия токсин. Ако обаче линиите се задържат върху кожата ви, дори когато лицето ви е в покой, може да помислите за консултация.

Ще изглеждам ли неестествено след поставяне на мускулен релаксант?

Най-големият страх на пациентите е да не изглеждат неестествено. Много от тях са виждали „замръзналите“ лица на популярни личности и са решили, че мускулните релаксанти ще ги лишат от мимика. Факт: свръхкорекцията се вижда от километри, а добрата работа често остава незабелязана. Казваме си: “О, тя младее” или “Е, той се наспива” без да подозираме, че някои корекции са направени перфектно. Когато ботулиновият токсин се постави професионално, не бие на очи. Приложен в различни области (челото, междувеждието, външните ъгли на очите), той намалява умерените или дълбоките линии, възпрепятства образуването на нови бръчки и, най-важното, придава младежка свежест.

 

dr denkova rano li mi e za botulinov

 

Боли ли инжектирането?

Зависи от индивидуалния праг на болката, от използвания продукт и от зоната на убождане. Естетичните дерматолози разполагат с много начини да намалят дискомфорта. Филърите на Juvederm,  с които работим в клиниките ни, съдържат и лидокаин, който прави процедурата напълно поносима.

Токсични ли са мускулните релаксанти?

Вероятно това убеждение идва от неправилното асоцииране на ботулиновия токсин, използван за естетични цели, с болестта ботулизъм. Въпреки че са получени от ботулинов токсин, мускулните релаксанти не са токсични. Важно е да се знае, че те са пречистени лабораторни продукти, които не носят риск от заболявания, нямат вредно влияние и са одобрени за третиране на умерени до дълбоки бръчки.

Кога и защо филърите правят “бобърски бузи”?

Добре подбраните като плътност и трайност пълнители връщат естествения обем. “Бобърските бузи” са страничен ефект от неправилното поставяне на филъра.”Препълненото”, неестествено лице, обикновено е резултат от работата на неопитни инжектори, които се опитват да компенсират стареенето в различните части на лицето като работят само върху една зона. За да избегнете “бобърските бузи” е важно да потърсите висококвалифициран дерматолог с комплексен подход.

Разтягат ли филърите кожата? Какво се случва с нея, след като пълнителят се резорбира?

Дали добавянето на обем в зони, където той е изгубен, може да разтегне кожата? Дали след като филърът се резорбира, епидермисът ще се отпусне още повече? Разбира се, че не. Тази заблуда идва от неразбирането на анатомичните особености и инжекционната техника. С напредването на възрастта мастните подложки и костите на лицето се стопяват, затова естетичният дерматолог компенсира свиването им с филър. Когато процедурата е извършена правилно, тя поддържа структурите под кожата, а не я разтяга.

Колко дълго се запазва ефектът от инжекционните процедури?

Мускулните релаксанти се поставят в разстояние на не по-малко от четири-пет месеца. Трайността на филърите е от шест месеца до година, а понякога и до две години, в зависимост от вида на пълнителя и третираната зона.

 

dr denkova promodni promo