Сияйната и идеално гладка кожа на лицето е символ на красота и всеки от нас мечтае за безупречния и здрав вид, който виждаме по кориците на списанията. Но при съвременния начин на живот, това изисква постоянна грижа и внимание. Ежедневното излагане на различни замърсявания и външни агресори, а също и всекидневният грим, превръщат правилната грижа за кожата в тежка задача, към която често не знаем как да подходим.

Малките, досадни точици по лицето, които сякаш се умножават и растат с всяка изминала минута, когато пропуснем почистването и ежедневната рутинна грижа, са всъщност разширени пори.

Точно за тях ще говорим в днешната статия. Ще ви запознаем подробно с какво представляват разширените пори, защо се получават основно в зоната на лицето, и какви процедури за свиване на порите може да се прилагат.

Съдържание:

Какво всъщност означава разширени пори?

Нашата кожа е покрита именно с тези малки точици – пори. Те представляват миниатюрни отвори в епидермиса, чрез които кожата „диша“, изкарва потта и се пречиства, изхвърляйки себум на повърхностния слой. Отворчетата, също така са директно свързани с космените фоликули и мастните жлези, които произвеждат себума.

При силно замърсяване, неправилна грижа или друг действащ фактор, кожата започва да отделя прекомерно себум. Това задейства верига от процеси. Отделянето на повече себум, запушва мастните жлези, уголемява се косменият фоликул и така, еластичността на горния защитен епидермален слой се загубва – пората се разширява. Разширени пори най-често се забелязват в зоните на лицето, особено в зоната на носа, гърба, врата и раменете, като при хората с по-мазна кожа, те са по-видими.

Razchireni

Кои са причините за появата на разширени пори?

За по-изразени разширени пори на лицето, носа и останалите зони на тялото, голямо значение могат да имат генетични предразположения. Често, хора от едно семейство имат доста сходни специфики на кожата, като тен и еластичност. Проблемите на кожата обаче, включително разширени пори, също могат да бъдат част от генетичния код наследен от близките.

Друга основна причина за разширени пори е прекомерното излагане на слънце. Щетите, причинени от слънцето, могат да станат необратими с течение на времето. Както обичаме да повтаряме, слънцезащитата е част от ежедневната грижа не само през лятото, но целогодишно. Избягвайте дългите и травмиращи кожата, слънчеви бани и предпазвайте лицето си всеки ден от вредните UV лъчи.

Дехидратацията също може да бъде определящ фактор за появата на много проблеми с кожата, а в това число и разширени пори. При липса на влага в кожата, тя естествено започва да произвежда повече себум като компенсаторен механизъм. А както вече споменахме, по-голямото количество себум води до по-голям шанс за запушване на порите и визуалното им разширяване.

Причина за разширени пори на лицето е също и процесът на стареене на кожата. С напредването на годините, количествата колаген и еластин намаляват, кожата се отпуска и нейният стегнат вид все повече изчезва. За съжаление, тези процеси водят до отпускането на защитния епидермален слой и съответно – до появата на пори на лицето с по-големи размери и по-видими.

Диетата включваща прекалено голямо количество преработени съставки, захар, сол и оцветители, както и прием на голямо количество вредни мазнини (маргарин, палмови мазнини, хидрогенирани мазнини) е друга водеща причина за разширени пори. Тук, разбира се, влизат и всички „джънк“ храни, които вредят на цялостното състояние на кожата и организма.

Не бива да забравяме и неправилната ежедневна домашна грижа за кожата. Използването на неподходяща козметика за лице, несъобразена с нуждите и спецификите на вашия тип кожа, може да доведе до появата на разширени пори по лицето.

Какви са симптомите при разширени пори на лицето?

Не е чудно, че разширените пори на лицето и на носа са най-забележими, защото точно при тях, мастните жлези секретират най-много себум, който запушва отвора и пората се разширява. Когато порите на лицето са запушени, те стават по-видими и създават впечатление за неравен вид на кожата. Така изпъкват и други проблеми в зоната на лицето, като:

  • Комедони (или черни точки) – Това са пори, които са запушени от натрупалите се замърсявания и себум, който се окислява при досег с въздуха и потъмнява. Най-често, черни точки можем да видим в зоната на носа. Колкото по-дълго ги оставите непочистени, толкова повече този себум ще пълни пората и тя ще изглежда по-голяма;
  • Милиуми (или бели точки) – Те представляват пори, запушени от себум и епителна тъкан, които изглеждат като бели подутини поради невъзможност да пробият най-горния слой на кожата. Могат да се видят в зоната на цялото лице, но като цяло са най-често разположени в областта на бузите и скулите.

Simptomi Pri Razshireni

Оставени непочистени, разширените пори на лицето, включително комедоните, могат да развият възпалителни процеси в кожата, както и да доведат до акне и визуално да нарушат естетическия вид на кожата на лицето.

Кои са митовете и истините за порите?

Нека разгледаме и разграничим най-често срещаните митове от истината за разширените пори.

Пълното заличаването на порите на лицето е напълно възможно

Всъщност, порите имат определени функции за кожата ни, от които зависи нейното здраве и това на нашето тяло. Поради това, не можем да ги заличим, нито да ги премахнем. Но можем да се уверим, че се грижим правилно за тях, за да не ни създават физически и естетически притеснения.

Тъмната кожа не страда от разширени пори

Доста често срещана заблуда е, че при тъмна кожа не се образуват разширени пори, нито лунички или други често срещани кожни проблеми. Всъщност, както и светлата, така и тъмната кожа може да страда от разширени пори, но поради по-голямото количество меланин в нея, определящо тъмния цвят, те са просто по-трудно забележими.

Порите на лицето се отварят и затварят

Порите винаги са отворени, за това израз като „затваряне на порите на лицето“ не е правилен, а процесът – невъзможен. Порите могат единствено да се стеснят, ако се почистят и отпушат правилно; или уголемят при натрупване на много излишен себум и замърсявания. Затова, винаги трябва да се грижите те да са максимално поддържани, кожата да се почиства редовно, за да може да „диша“ свободно.

Излагането на слънце помага за свиване на порите на лицето

Всъщност, честото излагане на слънце, особено без използване на предпазен крем, може да доведе не само до разширяване на порите на лицето, но и до поява на пигментни петна.

Продължителното излагане на слънце води до намаляване колагена, еластина и водата в кожата на лицето. Това кара епидермиса да се свие, да придобие по-отпуснат вид и така порите на лицето може да изглеждат дори по-големи.

 

Prevenciya Na Razshireni

Какво включва превенцията на разширени пори на лицето?

Има различни начини за превенция на разширени пори на лицето. Нещото, което може да правите постоянно, където и да сте е да приемате достатъчно вода, за да поддържате кожата хидратирана.

Използването на подходяща козметика и продукти за почистване на кожата, сутрин и особено вечер, е част от есенциалната превенция за появата на разширени пори. Тук ще сложим допълнително ударение върху вечерната грижа за лицето и специално неговото почистване. Абсолютно никога не бива да лягате с остатъци от грим или замърсявания от деня. Спазвайки това правило, вашата кожа ще е обгрижена, стегната и здрава, а порите на лицето няма да ви създават проблеми. Също така, винаги използвайте качествена слънцезащитна козметика с висок фактор, който да спира вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Но ако въпреки цялото ви старание, разширените пори на лицето ви създават трудности, може да изберете подходяща процедура за свиване на порите, в доказан дерматологичен център; или пък метод, приложим в домашни условия.

Как да се справим с разширени пори – у дома и в клиниката?

Домашна грижа

Използването на маска за разширени пори е един от най-добрите методи, които може да изпробвате вкъщи.

Ако имате мазна или смесена кожа, може често да имате проблеми с отделянето на повече себум. Чудесно решение в този случай са маските с глина. Глината има свойството да абсорбира излишния себум и същевременно с това да стегне кожата, като така ѝ придава свеж и здрав вид. Ако имате чувствителна кожа на лицето, изберете бяла или розова глина. Важно тук е да споменем, че не е препоръчително да се прекалява с маските с глина, нито да се оставят да изсъхнат напълно на кожата на лицето. Това може да доведе до пресушаване на кожата и засилване на нейната чувствителност.

Друг популярен домашен метод е почистването с различни видове ексфолианти. Може да използвате физически ексфолианти, т.е. такива, които съдържат малки частици (захар, фино-натрошени черупки от ядки, различни видове перли) или продукти, съдържащи ексфолиращи частици.

 

Profesionalni

Професионални терапии

Професионалните терапии са силно ефективен, бърз и дълготраен начин за справяне с разширени пори на лицето. Консултацията с експерт дерматолог ще ви даде по-ясна представа за състоянието на кожата ви, нуждите ѝ и най-подходящите терапии за контролиране на проблема с разширени пори. Важно е да изберете клиника и екип, който ще ви помогне да вникнете в същността на състоянието и ще ви помогне в изготвянето на проактивен план за грижа, а не само ще прикрие разширените пори на лицето.

Съществуват различни видове процедури за свиване на порите и всяка доказана клиника ще ви помогне в избора на правилното решение, в зависимост типа кожа и спецификите ѝ. Едни от най-често прилаганите терапии в клиниката за естетична дерматология
DR—DENKOVA DERMATOLOGY са Rejuvi – за ексфолиране и изравняване на тена; пилинг Pqage – нежен пилинг, който щади кожата и е подходящ при по-голяма чувствителност; и Superfacial – кислородна терапия, комбинирана с ултразвук и козметика от висок клас за постигане на ефективна регенерация на кожата.

При по-сериозните случаи на разширени пори, могат да се приложат и по-„агресивни“ терапии като лазерно третиране и различни видове химични пилинги. Едни от най-отявлените представители в тази категория са лазерният рисърфисинг ResurFX – лазерна терапия за кожа с повече несъвършенства; CO2 лазерен пилинг – който допълнително премахва и увредените тъкани; Morpheus8 – терапия предназначена за стягане и изглаждане на кожата; и карбоновият пилинг, който е особено подходящ както за свиване на порите на лицето, така и за премахване на несъвършенства предизвикани от разширяването им.

В клиниката DR—DENKOVA DERMATOLOGY вярваме в индивидуалния подход към кожата и лицето на всеки един, защото само така, може най-ефективно да се справим с определени проблеми и несъвършенства. Именно за това, след консултацията и създаването на конкретен план за терапия, наш специалист ще ви насочи и към най-подходящите продукти за домашна грижа. Целта ни – след провеждане на терапията, резултатите да се задържат възможно най-дълго. Защото красотата е мисия. А здравата кожа – начин на живот.