Крака на жена с разширени вени

От разширени вени и капиляри страдат милиони хора по цял свят, като най-често оплакванията са свързани с разширени вени на краката и придружаващите ги болка, тежест и подуване.

Това води до психически и физически дискомфорт, особено при дамите, които започват да избягват носенето на разкриващи краката дрехи. Води и до ограничаване на движението и контактите – вместо разходка или излизане вечер, се предпочита покой и вдигане на краката, за да се облекчат оплакванията.

В статията ще разгледаме какви са причините и симптомите на разширени вени и капиляри и какво може да направите, ако този проблем се появи и при вас.

Разширени вени

В световен мащаб разширените вени засягат много голям процент мъже и жени. Най-често от разширени вени страдат жени във възраст между 40 – 60 години, но последни проучвания на заболяването показват притеснителна тенденция на засягане на все по-млади хора в активна възраст.

В България около 50% от населението страда от разширени вени, като тенденцията е за подмладяване на заболяването – то засяга младите в активна възраст между 30 – 50 години.

Разширените вени, които се смятат за предимно естетически проблем, са всъщност най-често срещаният симптом на Хронична венозна болест (ХВБ). ХВБ засяга над 30% от населението в западните държави в Европа и около 23% в САЩ. 

Точният механизъм на действие на тази болест не е ясен, но смесица от генетични фактори и такива от околната среда играят значителна роля за развитието ѝ.

Фактори за развитие на разширени вени

Крака на жена с разширени вени по тях

Според проучване рискът от развитие на разширени вени е по-голям при жените, отколкото при мъжете. Същото проучване открива, че при жени с разширени вени се наблюдава наднормено тегло, липса на физическа активност и прекарване на поне осем часа дневно в статично положение, което може да е или изправено, или седнало. При мъже с разширени вени съпътстващи фактори са ниска или никаква физическа активност, както и тютюнопушене.

Това определя и повечето фактори, които имат отношение към развитие на разширени вени:

 1. Хормонални промени –  това се отнася най-вече за жени при промени, свързани с менопауза, при прием на хормонални препарати (като контрацептиви) или при бременност;
 2. Тегло – наднорменото тегло, придружено от застоял начин на живот, диета с вредни и обработени храни, бременност;
 3. Застоял начин на живот – ниска физическа активност или цялостна липса на такава могат да доведат до разширени вени. Например, прекарване на осем часа дневно без движение, независимо дали в седнало, или в изправено положение, би увеличило риска от развитие на разширени вени.

Същност на разширените вени

По своята същност разширените вени са подути и уголемени вени, които най-често се появяват по краката и стъпалата, но могат да засегнат и други части на тялото.

Имат много характерен изкривен вид, понякога сякаш има малки бучици в тях, а на цвят може да са зеленикави, тъмносини или лилави.

От какво се получават разширени вени

Разширените вени се получават при вени, разположени близо до повърхността на кожата, поради застой или трудности на придвижване на кръвта в тях.

Кръвта се движи към сърцето по предназначените съдове. Вените, по които тази кръв се връща към сърцето, имат венозни клапи, които са много финни, като тяхната основна цел е придвижване на кръвта от периферията на тялото към сърцето.

Понякога, заради възрастта или други причини, тези съдове отслабват или се увреждат. А когато се добавят и дълги периоди в седнало или  изправено положение, може да се стигне до застой или трудности в придвижването на тази венозна кръв в съда.

Тогава кръвта се събира в съдовете и налягането в тях се увеличава. Това е и причината да се получават разширени вени.

Ако заболяването се остави да се развие, може да достигне и дълбоката венозна система на човек и да се развие във венозна тромбоза, която е животозастрашаваща.

Макар разширени вени да могат да се получат по цялото тяло, най-често се срещат разширени вени на краката и на ръцете.

Разширени вени – симптоми

Пластмасова кукла с тежести, окачени на глезените

Симптомите на разширените вени могат да се разглеждат като видими и невидими. За първите са характерните видими изменения във външния вид на вените – изкривявания, бучици, които могат да вървят по дължината на крака или ръката, или да са в паяжиноподобна форма. На цвят най-често са в тъмно лилави или сини нюанси, а по-рядко в червен цвят.

Невидимите симптоми на разширените вени са тежест, болка, оток, мускулни спазми и цялостно усещане за дискомфорт в засегнатата зона на тялото. Ако говорим за най-често срещания вид – разширени вени на краката – може да има мравучкане и изтръпване, „оловни“ крака, които тежат, болка, крампи.

Видове разширени вени

 • Варикозни вени – наричани и варици, те са големи и извити разширени вени с размери над 4 мм диаметър;
 • Ретикуларни вени – с размери между 2 и 4 мм, те са силно нагънати и наподобяват мрежа повърхността на кожа;
 • Телеангиектазии или „паякообразни вени“ – с размер до 1 мм, те наподобяват паяжина, като най-често се срещат на краката  – в областта на коляното и глезена. Могат да се появят навсякъде по тялото, дори по устните, носа, очите, включително и по лигавицата.

Третият вид разширени вени, телеангиектазии, могат да се третират успешно с различни лазерни процедури. В клиниката на д-р Денкова се предлагат различни подходящи процедури, които да ви помогнат да се справите с този проблем.

Превенция на разширени вени

Дори ако не успеете да спрете появата на разширени вени, може да забавите развитието им, за да запазите възможно по-дълго добрия вид на засегнатата зона. 

Ранната превенция трябва да започне още при първи симптоми за разширени вени. Това са невидимите, вътрешни изменения, които причиняват болка и тежест в засегнатата зона.

Двата основни фактора за предотвратяване или поне забавяне на появата на разширени вени са контрол на теглото и поддържане на добра физическа активност. Съобразяването с тези два фактора ще има и благоприятен цялостен ефект върху вашето здраве и начин на живот.

Наднорменото тегло е основен фактор, защото не само влияе на натоварването на тялото, но и повишава налягането във вените и така увеличава риска от влошаване на техния външен вид и поява на изразени разширени вени.

Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и здравето на вените. Ако имате дълги периоди от време, в които сте седнали, стремете се да раздвижвате краката си, най-добре да се изправяте за кратко и да раздвижите и цялото тяло.

Ако имате дълги периоди, в които сте изправени, правете почивки, за да седнете и да повдигнете краката, когато имате възможност. Носенето на компресивни чорапи също би било полезно при дълго време в изправено положение.

sportsperson woman with barbell flexing muscles in 2022 06 23 08 09 35 utc

Тук е важно да се отбележи, че ако знаете, че имате склонност към разширени вени, имате невидими симптоми като тежест или умора, или вече сте развили видимите симптоми по краката или друга зона на тялото, е добре да внимавате с физическата активност. Препоръчително е да наблягате на по лек тип физическа активност като ходене, плуване, колоездене, като цялостно избягвате тежките физически упражнения, особено с тежести, които увеличават натоварването на вените. В напреднал етап на развитие на разширени вени могат да се правят упражнения единствено под контрол на лекар или физиотерапевт.

Редовната физическа активност и контрол на теглото могат да бъдат особено полезни за предотвратяване на разширени вени и намаляване на общия риск от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, особено при възрастни. Тъй като с възрастта в тялото настъпват промени, част от които са отслабване на здравината и структурните връзки, в това число и отслабване на стените на вените, възрастните хора са с повишен риск за разширени вени.

Други методи за превенция на разширени вени са:

 • Носенето на обувки с подходяща височина  – препоръчително е да избирате обувки с ток с 3 до 5 см, да се избягват плоски подметки или подметки с прекалено високи подметки;
 • Прилагане на лек масаж на краката, като започнете от ходилата и продължите в посока към коляното;
 • Избягване носенето на прекалено стегнати дрехи, за да не се затруднява работата на тялото и най-вече венозното оттичане;
 • Избягване излагане на топлина – топлината предизвиква разширение на вените и намалява техния тонус, затова не е препоръчително горещи вани, сауни, топла кола маска, продължително излагане на слънце или солариум, горещи душове. Може да замените горещите душове със студен душ на краката вечер, който да подобри венозната функция и да облекчи симптоми като болка и тежест;
 • Може да използвате подходящи мазила за разширени вени след консултация с фармацевт/специалист или вашия лекуващ лекар;
 • Поддържане на добра перисталтика – при проблеми с перисталтиката запекът би могъл да причини повишено венозно налягане. Добавяйте фибри в диетата си чрез плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти. Пийте не по-малко от литър и половина вода дневно;
 • Препоръчва се избягване на консумацията на алкохол;
 • Избягване на тютюнопушене;
 • Препоръчително е да носите компресивни чорапи, дори и да нямате видими разширени вени, но стоите дълго време изправени. Например, при професиите хирурзи, лекари, фризьори, лектори и учители, зъболекари, готвачи има изключително дълги периоди в изправено положение, което причинява повишаване на интравенозното налягане в краката.

Как се лекуват разширени вени

Жена клиент, подложена на лазерно лечение на вени

Когато става въпрос за разширени вени и лечение може да попаднете на различна информация от чудодейни домашни лекове, включващи билки, компреси или мехлеми за разширени вени. Тези методи биха могли да доведат до облекчение на някои от симптомите на разширени вени, но реално не лекуват състоянието.

Ако не се обърне внимание на разширените вени на време, може да се стигне до влошаване на състоянието.

В най-тежки случаи, които като цяло са рядкост, биха могли да се образуват варикозни язви (които много трудно могат да бъдат овладени с терапия), дълбока венозна тромбоза, хронична венозна недостатъчност, придружена с екзема и дерматит.

Навременната профилактика и лечение на разширени вени и  ХВБ може да предотврати развитието на по-сериозни заболявания. Най-добре е още при първи симптоми да се направи консултация със специалист, за да не се достигне до влошаване на състоянието. При по-леки случаи на разширени капиляри трябва да се направи консултация с дерматолог, а при по-тежки, когато вече става въпрос за разширени вени, трябва да се направи консултация със съдов специалист.

Колко по-рано се диагностицира и се започне терапия, толкова по-голям шанс има да се стопира развитието и да се запази здравето на съдовете.

Методи за лечение на разширени вени

До преди четвърт век традиционните методи за лечение на разширени вени са били само хирургично лечение, което е с по-високи рискове, и медикаментозно.

Съществуват съвременни методи на лечение, като различни видове лазерни терапии, които са миниинвазивни или неинвазивни, позволяващи завръщане към нормалното ежедневие след тях. Но за да се определи кой е най-подходящ метод на лечение за конкретен случай, винаги трябва първо да се направи преглед при съдов специалист.

Процедури за лечение на разширени капиляри в клиники DR-DENKOVA Dermatology

В клиниките на DR-DENKOVA DERMATOLOGY специалист може да ви консултира и ако е подходящо да ви помогне за решение на проблем с разширени капиляри в зоната на лицето, както и на тялото, чрез последно поколение лазери Nd:YAG.

Лазерите са произведени от марките Lumenis и Deka, които са световни лидери в производството на този тип апарати за обработка на разширени капиляри и малки вени.

Сред предимствата на тези апаратни терапии са малкият брой необходими процедури (между 2-4 процедури) и краткото времетраене на процедурата до 45 минути.

Тези апарати са подходящи за малки вени от 0,5 до 4 мм (червено-лилави мрежички съдове, паяковидни или наподобяващи клони на дърво; т.нар. ретикуларни вени; множество плътно групирани изключително фини съдове, които отдалеч наподобяват синина по краката), както и за обработка на по-рядко срещани съдови проблеми като хемангиоми, венозни езера и др.

Ако имате въпроси за процедурата (какви са ефектите от нея, как протича и дали е подходяща за вас), може да се свържете с екипа на д-р Денкова и да запазите час за консултация в удобно за вас време.

В статията разгледахме причините, симптомите и възможностите за превенция и лечение на разширени вени. Ако изпитвате дори и леко неразположение в областта на краката, или забележите малките паякообразни разширени вени в друга зона по тялото, е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар или специалист, който да определи  подходяща за вас терапия за разширени вени, вземайки предвид симптомите, местоположението, тежестта и причината за заболяването.

Ранното диагностициране на разширени вени ще помогне за навременно лечение и прилагане на мерки, които да забавят развитието и да ви гарантират, че ще може да продължите да водите активен нормален начин на живот.