Повечето от нас, лекарите познават разликите между различните видове филъри на пазара и кой продукт за коя част или дълбочина на лицето е най- подходящ. Но колко от нас владеят неоперативната ринопластика или начините да моделираме носа с помощта на хиалуронови пълнители?Всеки естетичен дерматолог има своя различна техника за работа, изградена в годините. Някои инжектират няколко капки филър в основата на носа, за да изправят горната му повърхност, а други с помощта на канюла разпределят количеството продукт по цялото протежение на носа, за да изгладят неравностите.

Ето принципите, които следвам, когато извършвам неоперативна корекция на носа:

1. Има много пациенти, които искат да коригират гърбицата на носа си, но не всеки е подходящ за процедурата. Винаги обсъждаме какво бихме могли да постигнем с филъри и каква би била продължителността на действието им, каква е степента на болезненост на процедурата и възможните странични ефекти. Има случаи, в които препоръчвам ринопластика. Тази преценка е изключително важна преди да започнем работа.

 

 

2. Продуктите, с които работя са Juvederm Voluma и Radiesse. И двата продукта са плътни, но с добра способност зa моделиране. Плътноста на продукта ми е необходима, за да повдигна върха на носа и той да стои така по-дълго време. И двата продукта имат продължителен ефект, около година и половина. Причината да работя с тях е и наличието на лидокаин, който обезболява мястото на инжектиране.

3. Познавайки добре анатомията на носа, работя само в местата, които са безопасни по отношение на големи кръвоносни съдове. Това практически е трудно, затова в годините имам своя изградена техника. Когато влагам цялата си енергия и познания, резултатите са прекрасни. Неоперативното моделиране на носа, както и моделирането на цялото лице е изкуство, което владеят само най-добрите инжектори.

 

 

4. Използвам само три входящи точки на инжектиране – една в основата на носа, за да дам добра опора на падащия връх, една във върха на носа, за да домоделирам падащия връх и една в зоната под междувеждието, за да изравня леката гърбичка, ако има такава. Използвам не повече от един милилитър продукт. Така носът стои естествен, не грубее и не изглежда по-голям. Оформен добре и в правилната пропорция, той допълва красотата и финесът на излъчването.