Има ли пигментации или изгаряния след лазерна епилация?

Когато се извършва по правилата и от специалист, за рискове при лазерна епилация не може и да се говори. Процедурата е напълно сигурна и ефективна. Рисковете са свързани с неправилна експлоатация на апаратурата и несериозен подход от страна на клиента. Проблеми обикновено настъпват при:

  • Използване на лъчение, неподходящо за конкретната кожа и окосмяване;
  • Неадекватно и неконсистентно охлаждане;
  • Неправилни настройки на апарата;
  • Некомпетентен оператор;
  • Извършване на процедурата скоро след излагане на слънце.

 

Повишават ли процедурите риска от рак на кожата?

Провокирането на рак на кожата чрез лазерна епилация е невъзможно, защото лъчението не засяга околните тъкани и е нейонизиращо. Няма научни данни този начин на обезкосмяване да повишава риска от рак на кожата. Енергията на светлинния лъч е насочена единствено към космения фоликул. Тя не засяга кожната тъкан, която заобикаля косъма. Тази тъкан не абсорбира енергията. Много хора погрешно смятат, че манипулацията има сходства с излагането на слънце. Това обаче не е така и самата дерма не е обект на третиране.

 

Как влияе лазерната епилация на кожата?

Лазерната епилация не влияе на потенето, регулирането на телесната температура, сетивните усещания и останалите функции на кожата. Единствените последици от дадена сесия са обикновено леко подуване, раздразнение или зачервяване. При някои клиенти може да се наблюдава краткотрайно повишаване на чувствителността и лек дискомфорт. Тези симптоми отшумяват обичайно в рамките на няколко часа след извършването на процедурата. Някои дерматолози нанасят обезболяващ продукт, за да облекчат неприятното усещане. След сесията кожата може на вид да изглежда така, както след кола маска. При някои клиенти има леки промени в пигментацията. Те обаче не са перманентни и отшумяват. При правилни настройки на апаратурата, рисковете се свеждат до минимум.

 

Процедурите в интимната зона увреждат ли яйчниците?

Не. Импулсът на лазера се абсорбира от меланина в косъма и се превръща в топлина, а повишената температура унищожава космения фоликул, който е разположен в дермата. Дермата, от своя страна, е разположена между епидермиса и мастната тъкан, т.е. на много малка дълбочина. В този смисъл няма риск този импулс да достигне до който и да било вътрешен орган, още по-малко да премине през мускулите на корема, под които лежат яйчниците. Интимната област е една от най-популярните части на тялото за обезкосмяване с лазер. Той не предизвиква толкова силен дискомфорт, колкото отскубването. Самите процедури са безопасни, когато се извършват правилно от дерматолог.

 

Вярно ли е, че не се прави през лятото?

Това е един от най-големите митове. Разбира се, че може да правите процедурата през цялата година, включително в най-топлите месеци. Единственото условие е да не се излагате активно на слънце и да използвате слънцезащита с висок фактор. Не е препоръчително да си записвате час, ако вече имате тен. Планирайте процедура минимум две седмици след като активно сте се излагали на слънце. За повече информация, вижте статията ни за лазерната епилация през лятото.

 

Лазерната епилация и татуировките

Манипулацията не се извършва върху татуирана кожа. Лазерът „търси“ пигмента, а не косъма. Пигментът на татуировката моментално ще привлече лъчението, а Вие ще получите изгаряне на кожата, хиперпигментация или хипопигментация. По тази причина този тип обезкосмяване никога не се прави върху татуировки. Може би се питате какво е безопасното отстояние от татуировката, на която можете да се епилирате. Процедурата може да се извърши в зона, разположена най-малко на 2.5 см от нея. В противен случай има риск от непредвидени резултати.

 

Обезкосмяване с лазер и бенки

Има варианти за редуциране на окосмяването в зона с бенка или струпване на бенки. При третиране с лазер, бенките задължително се покриват с бял молив или с бяла хартия, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне. Една от причините да Ви съветваме да се доверявате единствено на дерматолози за провеждането на манипулациите е, че той ще прецени най-точно състоянието на кожата Ви. Именно лекарят ще вземе изгради най-правилно и обосновано мнение за зоната, която искате да третирате. Луничките, бенките и кожните петна имат свои особености, с които специалистът е запознат. Лекарят няма да поеме никакви рискове със здравето и красотата Ви.

 

На каква възраст може да се прави лазерна епилация?

Всеки над 18-годишна възраст може да си запише час. За всички под тази възраст се изисква съгласието на родител. Няма противопоказания срещу започване на манипулациите и на по-ранна възраст. Всичко зависи от нагласата на човек и желанието му да се подложи на нея. Единствените съображения срещу по-ранното провеждане са свързани със самото усещане. По-младите клиенти, които са по-чувствителни на дискомфорта, може да мръднат по време на манипулацията, което да доведе до риск от изгаряне. Ефектите от този тип обезкосмяване не се влияят от възрастта на човек, който се подлага на него. Ако търсите повече информация по темата вижте нашата статия за лазерната епилация в тийнейджърска възраст.

 

Лазерна епилация: противопоказания

Тези процедури не се препоръчват при бременност, кърмене, екземи, дерматити и хепатит. Накратко, това са състоянията, при които лекарят няма да се съгласи да извърши манипулацията или ще Ви посъветва да я отложите. За това решение има конкретни медицински причини, с които клиентът следва да се съобрази. Те не са произволни, а се основават на сериозни рискове и противопоказания. Най-погрешният подход в такава ситуация е да потърсите друга клиника или студио, където биха провели сесията. Има вероятност да намерите такова място, но склонността на терапевта да извърши манипулацията показва опасно ниска компетентност.

 

Как се постигат сигурни и трайни резултати?

Насочете се към дерматологична клиника с отлична репутация и с добри отзиви от пациентите. Уверете се също, че мястото разполага с най-модерната и безопасна апаратура. Поинтересувайте се от квалификацията и опита на специалиста, които ще извърши манипулацията. Този начин на премахване на нежеланото окосмяване не е тривиален – за успеха му от значение са както вида на апаратурата, така и уменията на лекаря. Силно препоръчваме да се подлагате на лазерна епилация при лекар или медицински козметик, супервизиран от дерматолог. Така няма да поемате излишни рискове със здраве то си.

Ако темата ни за “Рискове при лазерна епилация” ви е била интересна, вижте и останалите материали по темата за обезкосмяване с лазер, които сме Ви подготвили в нашия блог.

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите консултация за лазерна епилация с лекар или медицински козметик, свържете се с нас на тел. 0700 11 800