Интервю с д-р Денкова в Edna.bg за страничните ефекти и риска при поставянето на филъри и спецификите при работата с Radiesse. 

Всяко момиче, без значение от възрастта, трябва да знае как да запази за по-дълго сияйния младежки вид на кожата на лицето си. И докато между 20 и 30 години е важна хидратацията, то между 30 и 40 години започва грижата за стягането на кожата със специални терапии и процедури. След 40, когато фотостареенето започва да проявява своите белези – неравномерен тен, малки бръчки около очите, задълбочаване на назолабиалните гънки, леко отпускане на овала и увисване в долната челюст – третирането с филъри възвръща младостта на кожата и блясъка в цялостното излъчване.

Топ дерматологът д-р Радина Денкова пред Edna.bg за страничните ефекти и риска при поставянето на филъри, за влиянието на слънчевите лъчи и солариума върху ефекта и трайността на хиалуроновите филъри и за нуждата от регулаторна намеса в изискванията за медицинско образование към инжекторите на филъри.

Д-р Денкова, когато говорим за поставяне на филъри, има ли препоръчителна възраст, когато може да се започне с този тип терапия?

Когато търсения ефект е възстановяване на изгубен обем – няма възраст, а има показания, показани и непоказани пациенти. Едно младо момиче може да бъде с доста напреднал стадий на отпускане на кожата, докато жена около 45-50 г. да е с отлична гладкост, плътност и еластичност. При дамите след 40 години филърите са едно добро решение за подмладяваща терапия. А при младите момичета могат да бъдат средство за моделиране – на скули, нос, брадичка, линията на челюстта. Например Radiesse е отличен продукт за моделиране на нос – по-плътен е и държи носа изправен. Когато върхът на носа е паднал, може да се повдигне, да се запълни, ако има гърбичка.

Всеки лекар ли може да поставя филъри и безопасно ли е да се доверим на козметик?

Само и единствено лекари, преминали специални курсове на обучение, могат да поставят филъри. Този проблеме дълбок и регулаторен и не е само за България. Безопасността при инжектирането на филъри в повечето случаи зависи от подготовката на лекаря и от това доколко той е научен да работи с продукта, особено с филър като Radiesse, който е по-специфичен, защото освен запълващ ефект е и биостимулиратор на колаген. Задължително е лекарят, който работи с Radiesse, да е преминал курсове на обучение, да знае много добре къде и по какъв начин, на каква дълбочина да постави продукта, за да минимизира страничните ефекти. Той трябва да има куража да застане зад името си и да поеме отговорност към пациента.

А наблюдават ли се нежелани реакции и какви са страничните ефекти при поставяне на дермални филъри изобщо и в частност на Radiesse?

По-голяма част от страничните ефекти при всички филърни продукти (на базата на хиалуронова киселина или биостимулиращи) са свързани със знанията и уменията на лекаря и с техниката на инжектиране, или са свързани с продукта.Специално при поставяне на Radiesse лекарят трябва да е изключително добре подготвен по отношение на анатомията на лицето, да е преминал специално обучение, за да минимализира евентуален риск от нежелани реакции. Проблемът при този филър е, че е колагенов био стимулатор и за разлика от хиалуорновите филъри, при които може да се противодейства с хиалуронидаза, тук протоколът е затруднен. Филърът не може да бъде разграден, затова лекарят трябва да има отлични умения. Страничните ефекти са свързани с мястото на инжектиране и могат да бъдат хематоми, зачервявания или отоци, които преминават в рамките на няколко дни. Много рядко се наблюдава непоносимост или хиперсензитивност на пациента към самия продукт.

Допустимо ли е излагането на слънце и солариум след поставяне на филър?

Конкретно при Radiesse няма противопоказания, защото не се резорбира под въздействието на топлината и лъчите. Но солариумът и прекомерното излагане на слънце при инжектирани хиалуронови филъри – не са добра идея, защото водят до бързото им разграждане. Колкото и да са модерни солариумите, те не могат да бъдат докрай изчистени от определени вредни лъчи, които водят до еластоза на кожата и до неоплазми. Онези, които злоупотребяват със солариумите и слънцето, изглеждат с поне 5-10 години по-стари. Освен това има определена доза лъчи, която човешкият организъм може да приеме в рамките на една година и която е терапевтична. Всички допълнителни лъчения са вредни и причиняват стареене.

С какво Radiesse e по-различен от другите филъри?

Radiesse е уникален с това, че е едновременно и филър, и колагенов стимулатор. Няма друг продукт на пазара, който през всички тези години да е показал ефективност и безопасност. И в същото време, имайки обемен капацитет, след като се разгради да започне момента със стимулирането на колаген. Ефектът е видим непосредствено след процедурата и в същото време процедурата е дълготрайна, заради стимулацията на колаген и еластин. Toй е с гелообразна форма и е единственият дермален филър, съставен от базирани на калций микросфери. Стимулира обновяването на клетките и образуването на здрави и плътни колагенови и еластинови влакна. Така кожата е подсилена отвътре, структурата й е подмладена и възстановена. А контурът на лицето е стегнат и плътен.

В кои лицеви зони ефектът от Radiesse е най-добър?

Най-добър и удовлетворителен е ефектът в зоните, където имаме костна подложка – скули, линия на челюстта, темпорална зона – ако има хлътване, да се повдигне латералния край на веждата. Много добър ефект се получава и при по-повърхностно инжектиране в меките тъкани. Когато вече първата процедура е направена и са инжектирани скулите и долната част на лицето, след това може да се награди с векторен лифтинг. Инжектира се по-повърхностно в субдермата по-разреден продукт, за да се стимулира колагена. Но този тип инжектиране и тази техника е по-подходяща за по-възрастни пациентки с еластоза на кожата. Така се подобрява структурата на кожата, изглаждат се бръчките и се стимулира производството на колаген.

Много добър ефект има за шия, деколте и ръце,разреден в определена доза с лидокаин. Radiesse може да бъде инжектиран и в много други зони дори на тялото в зависимост от индивидуалните нужди. Моя пациентка, която като дете е инжектирана усилено в бедрата с антибиотици, имаше атрофия на тъканта. В продължение на 2 г. три пъти запълвахме зоната с Radiesse, стимулирахме колагена и компенсирахме атрофията. Не се препоръчва инжектиране на Радиес в областта на долния клепач и устната.

Безопасно ли е инжектирането на филърите Radiesse?

Аз работя с Radiesse от първия ден, в който е внесен в България. През годините е доказал качеството си, с висок профил на безопасност и висока степен на удовлетвореност на пациентите. И не на последно място – с дълготраен ефект. Моите наблюдения показват, че ефектът на векторния фейслифт трае година и половина. Radiesse е одобрен от FDA (Американската асоциация по храните и лекарствата). За Европейския съюз Radiesse притежава СЕ – маркировка и сертифицииране, стандарти за безопасност и качество на продуктите.