Всички имаме нужда от полезна, качествена и разнообразна храна, но ни е трудно да спазваме разумен и правилен режим. По същия начин се колебаем как точно да „нахраним“ дългосрочно и в дълбочина кожата си, за да бъде млада, сочна и хидратирана.

Основният проблем е, че човешката кожа по рождение е „злояда“. Основната ѝ функция е не да пропуска серуми и кремове, а точно обратното – да бъде бариера, т.е. да държи на повърхността всяко вещество, попаднало върху нея. Единственият начин за подхранване на кожата в дълбоките ѝ слоеве, за стягане и за повдигане е с различни инжекционни терапии.

Днес ще разгледаме в детайли някои от най-предпочитаните и успешни процедури за подхранване на кожата. Ще се запознаем с предимствата на една мезотерапия, с водещите хиалуронови филъри за освежаване на кожата, както и с предимствата на плазмотерапията.

Съдържание:

Какво трябва да знаем преди инжекционна процедура?

Преди да пристъпим към инжекционните процедури за подхранване на кожата се нуждаем от специалист с точна преценка, който познава в детайли различните продукти и тяхното действие и владее перфектна инжекционна техника. Резултатите зависят най-вече от начина, по който се работи. Ако продуктът не е поставен на нужната дълбочина или не е разпределен равномерно в конкретната зона, ефектът няма да е оптимален.

От друга страна, висококвалифицираният дерматолог или естетичен лекар ще състави балансиран „хранителен режим“, изготвен конкретно за нуждите на вашата кожа. Този план трябва да е гъвкав и да се адаптира към измененията, настъпващи по кожата и лицето. Много често инжекционните терапии се прилагат самостоятелно или се комбинира така, че да получите най-доброто и оптимално решение.

Какво е мезотерапия и какви са нейните свойства?

За разлика от други инжекционни процедури, мезотерапията не предизвиква незабавен и драматичен ефект. Една мезотерапия разгръща своите предимства продължително и постепенно след приложението на процедурата.

Мезотерапията е бавен процес, който не променя обемите и пропорциите на лицето, а фино трансформира и обновява всяка кожна клетка. Малките, почти невидими стъпки, се отплащат във времето с млада, здрава, добре поддържана кожа, устойчива на стареенето. Ако има терапия, която може да подхрани най-деликатните зони – очите, шията и деколтето, без да ги травмира, то това е мезотерапията.

Мезотерапията е подходяща за всеки един тип кожа и за всяка възраст, което я прави и една от най-приложимите терапии за подхранване на кожата.

Съставки и ползи от мезотерапията

Класическият мезотерапевтичен микс може да съдържа над 50 подхранващи, възстановяващи и подмладяващи съставки. В основата му обикновено е силно хидратиращата хиалуронова киселина, плюс витамини и аминокиселини. Сред веществата, осигуряващи перфектната среда за кожата ни, са и растежните фактори, пептидите, антиоксидантите и микроелементите.

Действие и резултати на мезотерапията

Внасяйки полезни вещества в средния слой на кожата, мезотерапията стимулира фибробластите да се делят по-усърдно, да функционират оптимално и да произвеждат повече колаген.

В зависимост от това какви съставки се подбират, може да се третират различни проблеми. Ако съдържат повече хиалуронова киселина, те осигуряват незабавен хидратиращ ефект и правят епидермиса по-гладък, свеж и плътен. С друг състав се спомага намаляването на нежеланата пигментация като някои видове слънчеви петна, хиперпигментация в резултат на акне и мелазма. Тази комбинация от вещества контролира скоростта на производство на пигменти от меланоцитите.

График на процедурите и поддържаща грижа

Обикновено се започва с една мезотерапия процедура седмично през първия месец, която се увеличава на две през втория. Поддържащи терапии може да се правят веднъж месечно или веднъж на три месеца в зависимост от третирания проблем и състоянието на кожата. Всяка от тях отнема между 20 и 40 минути в зависимост от зоната, в която се прилага.

Най-често пациентите се притесняват от следите от убожданията – онези малки, почти незабележими червени точки, които понякога се задържат няколко дни след процедурата. Ако ви причиняват дискомфорт, минералният грим ще ви помогне да ги скриете. В по-чувствителните зони – под брадичката и около челюстите, макар и рядко, при хора с тънка кожа следите са по-видими. В този случай може да планирате процедура в петък след работния ден, за да се възстановите напълно през уикенда.

Каква е разликата между Juvéderm Volite и филъри?

Ако не се плашите от бръчиците около очите, когато се усмихвате и не сте готови за тежката артилерия – филъри или мускулен релаксант, но искате плътна, сияеща кожа, то Juvéderm Volite е правилният избор за вас.

Мощният, стабилен Juvéderm Volite е най-прекият път към една свежа, подхранена и блестяща кожа – хибридът между мезотерапия и филъри.

С него не се подобрява само една или няколко зони, както се процедира с дермалните пълнители, а се работи върху цялостното освежаване на лицето и/или шията. Като хидрататира, уплътнява и придава еластичност на кожата, Juvéderm Volite действа като гума върху първите фини линии. Няма друг продукт, който с такава лекота да изтрива умората.

Съставки и ползи от Juvéderm Volite

Всички знаем, че хиалуроновата киселина естествено присъства в тялото ни и отговаря за задържането на вода в кожата ни. С напредването на възрастта процентното ѝ съдържание намалява, а след 30-40-годишна възраст виждаме как се оттегля, оставяйки суха, неравна, сивкава повърхност.

За да изглежда лицето отново гладко и свежо, то има нужда от ударна доза хидратация. Съчетанието между хиалуронова киселина с ниско и високо молекулно тегло в Juvéderm Volite му придава точно онази естествена, сочна закръгленост, която е необходима за една подхранена кожа.

Действие и резултати на Juvéderm Volite

Продуктът не се поставя хаотично по цялото лице, а се разпределя равномерно с много тънка игла. По този начин всяка зона е подхранена и обгрижена, без да е „претоварена” с допълнителен обем.

През първата седмица е възможно да не видите никаква промяна и дори да започнете да се колебаете дали сте избрали правилната процедура. Резултатите идват бавно през втората седмица и се разгръщат напълно през третата – плътна, стегната навсякъде кожа, смекчени линии по лицето и шията и свежест, която се забелязва.

График на процедурите и поддържаща грижа

За дълготраен видим резултат няма нужда да се подлагате на серия терапии през кратък интервал от време. С Juvéderm Volite процедурата е само една, но е толкова мощна, че ползата от нея се запазва до 9 месеца.

Като всяка инжекционна намеса, и тази може да предизвика малки синини или натъртвания, но в никакъв случай силно зачервяване, парене или болка. Възможно е няколко часа след процедурата лицето ви да е леко розово. Избягвайте да го докосвате. Преди лягане го почистете с нежен гел и нанесете лека хидратация. Ако на следващата сутрин раздразнението е отминало, спокойно може да използвайте козметика и грим.

Какво е плазмотерапия и какви са нейните предимства?

Плазмотерапията е изключително подходяща алтернатива за всеки, който иска стегната и подхранена кожа, но не и използването на „чужди вещества“. Тя дава възможност за едно естествено подхранване на кожата чрез използването на свой собствен ресурс – кръвна плазма. Кръвната плазма подпомага и стимулира производството на колаген и еластин – най-важните компоненти на младата, стегната кожа.

По време на процедурата се изтегля малко количество от вашата кръв, поставя се в епруветка и се „центрофугира” в специално медицинско устройство, за да се отдели богатата на тромбоцити плазма от останалите кръвни частици. След това „материалът” се инжектира в различни зони на лицето посредством тънка игла. Вместо с мускулен релаксант или филър, лицето се третира със собствената ви, богата на тромбоцити плазма.

Съставки и ползи от плазмотерапията

Високата концентрация на клетки, биологично богати на хранителни вещества, активират растежните фактори.
След апликацията им в желаната зона, се освобождават най-малко осем съществени растежни фактори и сигнални протеина. Именно те стимулират производството на кератиноцити и фибробласти, насърчават растежа на нови кръвоносни съдове, индуцират синтеза на колаген и протеогликан, оптимизират производството на здрави клетки и възстановяват увредените тъкани.

Действие и резултати на плазмотерапията

Реинжектирането на собствена кръвна плазма, богата на тромбоцити, от години дава отлични резултати в различни области на медицината (при ставни и гинекологични заболявания, при травми и рани и други).

В естетичната дерматология плазмотерапията работи за уплътняването и стягането на изтъняващата кожа, подобрява цялостната ѝ текстура и тонус. Тенът се изравнява, а лицето разцъфтява с младежка свежест.

График на процедурите и поддържаща грижа

Процедурата отнема около час, а за оптимални резултати се препоръчват три-четири терапии с интервал от 4 до 6 седмици. Резултатите се появяват след около месец, но са дълготрайни – обикновено се задържат от 12 до 18 месеца.

Освен с краткия период на възстановяване, тази терапия е известна с нулевите си странични ефекти. При използването на ваш собствен биологичен ресурс, рискът от алергична реакция е минимален. При консултацията със специалист ще ви посъветват какви храни или добавки да избягвате преди процедурата, за да не повлияят негативно на тромбоцитите и при кои заболявания и използвани лекарства плазмотерапията не е подходяща.

Ако мислите, че е време да подарите на кожата си така нужното подхранване и освежаване, запазете час за консултация в една от клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY. Нашите специалисти ще ви помогнат да изберете най-подходящата терапия за вашата кожа и ще изготвят план, с който да поддържате свежестта, блясъка и красотата на кожата си за дълго.