Излишните килограми са едно от нещата, които най-често афектират нашето самочувствие и ни кара да предприемаме драстични мерки в борбата с него. Разчитаме на интензивни тренировки и строги диети, които много често дават бързи резултати, но не винаги здравословни или естетично изглеждащи. Причината – значителната загуба на тегло и особено бързото отслабване в много случаи води до отпусната кожа.

Въпреки постигнатите резултати след отслабване, отпуснатата кожа може да рефлектира неблагоприятно освен на самочувствието, но и на самовъзприятието ни за новото тяло, което сме постигнали.

В тази статия ще разгледаме до какво води отпусната кожа след загуба на тегло и ще разгледаме как да стегнем кожата след отслабване и кои са най-подходящите и ефективни процедури за тази цел.

Съдържане:

Какво причинява отпусната кожа след бързо отслабване

Кожата е най-големият орган в тялото ни. Тя образува защитна бариера срещу околната среда. Най-вътрешният слой на кожата се състои от протеини, включително колаген и еластин. Колагенът, който съставлява 80% от структурата на кожата, осигурява твърдост и здравина. Еластинът осигурява еластичност и помага на кожата да остане стегната. По време на наддаване на тегло кожата се разширява, за да се адаптира към повишеното уголемяване. Бременността е един пример за такъв тип уголемяване. Разширяването на кожата по време на бременност се случва за няколко месеца, като разтегнатата кожа обикновено се прибира в рамките на няколко месеца след раждането.

Невинаги обаче, когато кожата е била значително опъната и е останала в това състояние за дълъг период от време, тя има възможност да се свие. Понякога колагеновите и еластиновите влакна се увреждат и поради тази причина те губят част от способността си да се свиват. Следователно ако отлабнете много за кратко време има възможност кожата да остане отпусната и да увисне. Колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-ясно видим е ефектът от отпуснатата кожа.

Otpusnata

Фактори, които влияят върху загубата на еластичност на кожата

Има няколко определящите фактори, които допринасят за отпусната кожа след отслабване.

  • Продължителност във времето – колкото по-дълго някой е имал наднормено тегло или затлъстяване, толкова по-отпусната ще бъде кожата след самото отслабване поради загуба на еластин и колаген;
  • Количеството загубено тегло – загубата на тегло от над 45 килограма или повече обикновено води до по-голямо количество отпусната кожа, отколкото по-умерената загуба на тегло;
  • Възраст – зрялата кожа има по-малко колаген от по-младата и има тенденция да е по-отпусната след загуба на тегло;
  • Генетика – гените могат да повлияят на това как кожата ви реагира на наддаване и загуба на тегло;
  • Излагане на слънце – доказано е, че хроничното излагане на слънце намалява производството на колаген и еластин в кожата, което може да допринесе за отпусната кожа;
  • Пушене – пушенето води до намаляване на производството на колаген и увреждане на съществуващия колаген, което води до отпусната кожа.

Проблеми, свързани с излишната отпусната кожа

За някои хора отпуснатата кожа от голяма загуба на тегло може да причини както физически, така и емоционални сътресения. Понякога нивата на стрес, породени от естетическия облик на тялото, се покачват изключително много. Поради тази причина могат да възникнат някои не съвсем типични изменения в поведението или физиологични реакции.

Физически дискомфорт

Въпреки необходимостта от отслабване, при хора със силно наднормено тегло и последващата му загуба, това е огромна промяна, която трудно се приема лесно от самото начало. Освен това излишната кожа може да е неудобна и вероятно да попречи на нормалната физическа активност.

Намалена физическа активност

Докато едно изследване доказва, че загубата на тегло насърчава повече хора да се упражняват, то друго открива, че излишната кожа пречи на упражненията при някои хора след бариатрична хирургична операция. Именно поради тази причина тяхната физическа активност може да бъде силно ограничена, за да се предотвратят дискомфортът и неудобството.

Кожни раздразнения

Много хора, които са успели да отслабнат поради промяна на хранителния режим и начина на живот или защото са се подложили на интервенция за намаляване на теглото, са съобщили за усещане за дискомфорт, раздразнение, възпаление на кожата, предизвикано от запарването на кожните гънки. Това може да се случва заради допира и триенето при извършване на някакво движение на множеството кожни гънки.

Ниско самочувствие

Отпуснатата кожа от загуба на тегло може да има отрицателни ефекти върху самовъзприятието и настроението, тъй като промяната е значима и доста често на човек му е трудно да се приспособи към новата си фигура. Когато тя е изгубила и нормалния си облик – с прибрана към тялото кожа – самочувствието може да е изключително понижено и да се появи дори депресия.

otpusnata koja na raka santimetar

Процедури за стягане на кожата

Медицинските или хирургични лечения са добра възможност за стягане на отпусната кожа след голяма загуба на тегло. Това е начин да се върнем към нормалния си начин на живот по-бързо.

Но не винаги скалпелът е най-доброто решение, особено когато нивата на отпускане не са толкова значителни. С напредването на естетичната дерматология се разкриват все по-ефективни и безболезнени неинвазивни методики за стягане на отпусната кожа. Те не крият риск от усложнения и не предизвикват дискомфорта от извършването на оперативна намеса като дълго възстановяване, болка и белези.

Но кои са най-ефективните процедури за стягане на кожата, които може да проведем в естетичната клиника?

Фракционна радиочестота Morpheus8

Лечението с фракционната радиочестота и конкретно с апарата Morpheus8 е една от най-иновативните и революционни технологии в естетичната дерматология. То предоставя ефективно, мощно и същевременно безопасно третиране на отпусната кожа, като не само я стяга, но и извайва контура и формите.

Morpheus8 работи в субдермата и в мастния слой, като стяга, оформя и изглажда кожата на хирургично ниво посредством микро иглички-електроди. Фракционната радиочестота на Morpheus8 прониква до 4000 микрона, т.е. до впечатляващите 4 милиметра, като така достига до дълбоките структури на кожата и стимулира регенерацията им. Това позволява третирането на средна до сериозна загуба на еластичност в кожата без болка и за дълго време.

Радиочестотен лифтинг за тяло Exilis

Радиочестотният лифтинг за тяло Exilis е още една от съвременните и ефикасни технологии, която стяга силуета и същевременно атакува мастните депа на голяма дълбочина.

Еxilis е апарат, който прилага високочестотни радиовълни и по този начин достига дълбочина до 2.5-3 см. Така той стимулира процеса на изгаряне на мазнини и ускорява кръвотока и дренирането на зоните, като по този начин намалява и задържането на течности в зоната.

Двойното действие на този апарат го прави отличен в борбата с целулит и леките отпускания на кожата, причинени от портокаловата кожа и излишната тъкан.

В клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY може да се възползвате както от фракционната радиочестота на Morpheus8 , така и от радиочестотния лифтинг Еxilis. Запишете час за консултация, а нашите специалисти ще ви отделят необходимото време и внимание да изберете най-подходящата процедура за стягане на вашата кожа.