Затлъстяването има негативно въздействие не само върху самочувствието, но и върху здравето на човек. Причината за това е, че поддържането на свръх тегло повишава риска от развитие на определени заболявания. Единственият метод за справяне с наднорменото тегло е отслабването.
Значителната загуба на тегло понякога може да доведе до отпускане на кожата. За някои хора това може да рефлектира неблагоприятно освен самочувствието, но и самовъзприятието им, а това са достатъчно значими фактори, които могат да попречат на качеството на живот.
В тази статия ще разгледаме до какво води отпусната кожа след загуба на тегло. В нея ще ви предоставим информация за естествени и медицински решения, които могат да помогнат за стягане и премахване на отпуснатата кожа.

Какво причинява отпусната кожа след отслабване

Кожата е най-големият орган в тялото ви. Тя образува защитна бариера срещу околната среда. Най-вътрешният слой на кожата се състои от протеини, включително колаген и еластин. Колагенът, който съставлява 80% от структурата на кожата, осигурява твърдост и здравина. Еластинът осигурява еластичност и помага на кожата да остане стегната. По време на наддаване на тегло кожата се разширява, за да се адаптира към повишеното уголемяване. Бременността е един пример за такъв тип уголемяване.

Отпусната кожа на корема след бременностРазширяването на кожата по време на бременност се случва за няколко месеца, като разтегнатата кожа обикновено се прибира в рамките на няколко месеца след раждането. Невинаги обаче, когато кожата е била значително опъната и е останала в това състояние за дълъг период от време, тя има възможност да се свие.
Понякога колагеновите и еластиновите влакна се увреждат и поради тази причина те губят част от способността си да се свиват. Следователно, ако отслабнете много, има вероятност излишната кожа да се разстегне и да увисне значително. Колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-ясно видим е ефектът от отпуснатата кожа.

Фактори, които влияят върху загубата на еластичност на кожата

Няколко фактора допринасят за отпуснатата кожа след загуба на тегло:

Продължителност във времето: като цяло, колкото по-дълго някой е имал наднормено тегло или затлъстяване, толкова по-отпусната ще бъде кожата му след загуба на тегло поради загуба на еластин и колаген;
Количеството загубено тегло: загубата на тегло от над 45 или повече кг обикновено води до по-голямо количество отпусната кожа, отколкото по-умерената загуба на тегло;
Възраст: зрялата кожа има по-малко колаген от по-младата кожа и има тенденция да е по-отпусната след загуба на тегло;
Генетика: гените могат да повлияят на това как кожата ви реагира на наддаване и загуба на тегло;
Излагане на слънце: доказано е, че хроничното излагане на слънце намалява производството на колаген и еластин в кожата, което може да допринесе за отпусната кожа;
Пушене: пушенето води до намаляване на производството на колаген и увреждане на съществуващия колаген, което води до отпусната кожа.

Проблеми, свързани с излишната отпусната кожа

За някои хора отпуснатата кожа от голяма загуба на тегло може да причини както физически, така и емоционални сътресения. Понякога нивата на стрес, породени от естетическия облик на тялото, се покачват изключително много. Поради тази причина могат да възникнат някои не съвсем типични за индивида изменения в поведението или физиологични реакции.

Физически дискомфорт

Въпреки необходимостта от отслабване, при хора със силно наднормено тегло и последващата му загуба, това е огромна промяна, която трудно се приема лесно от самото начало. Освен това излишната кожа може да е неудобна и вероятно да попречи на нормалната физическа активност. Едно по-задълбочено проучване е установило възможно понижаване на самочувствието след загуба на тегло.

Намалена физическа активност

Докато едно изследване доказва, че загубата на тегло насърчава повече хора да се упражняват, то друго открива, че излишната кожа пречи на упражненията при някои хора след бариатрична хирургична операция. Именно поради тази причина тяхната физическа активност може да бъде силно ограничена, за да се предотвратят дискомфорта и неудобството.
Н3: Кожни раздразнения
Много хора, които са успели да отслабнат поради промяна на хранителния режим и начина на живот, или защото са се подложили на някаква интервенция, свързана с намаляване на теглото, са съобщили за болки в кожата, язви, лезии или инфекции, дължащи се на отпусната кожа. Това може да се случва заради допира и триенето при извършване на някакво движение на множеството кожни гънки.

Ниско самочувствие

Отпуснатата кожа от загуба на тегло може да има отрицателни ефекти върху самовъзприятието и настроението, тъй като промяната е значима и доста често на човек му е трудно да се приспособи към новата си фигура. Когато тя е изгубила и нормалния си облик – с прибрана към тялото кожа – самочувствието може да е изключително понижено и да се появи дори депресия.

Медицински процедури за стягане на отпусната кожа

Медицинските или хирургични лечения са добра възможност за стягане на отпусната кожа след голяма загуба на тегло. Ненапразно много хора прибягват до тях. Това е начин да се върнете към нормалния си начин на живот бързо, като самооценката ви ще се повиши, а с това и вашето настроение.

Медицински процедури за стягане на отпуснатата след отслабване кожаХирургични интервенции за контуриране на тялото

Хората, които са загубили значително тегло чрез бариатрична хирургия или други методи за отслабване, често прибягват или искат операция за отстраняване на излишната кожа. При хирургията за очертаване на тялото хирургът прави големи разрези и премахва излишната кожа и мазнини. След това се използват фини шевове, за да сведат до минимум белези. Специфичните операции за контуриране на тялото включват:

  • абдоминопластика (коремна пластика): отстраняване на кожата от корема;
  • лифтинг на долната част на тялото: отстраняване на кожата от корема, задните части, бедрата и бедрата;
  • лифтинг на горната част на тялото: отстраняване на кожата от гърдите и гърба;
  • медиален лифтинг на бедрата: отстраняване на кожата от вътрешната и външната част на бедрата;
  • брахиопластика (повдигане на ръцете): отстраняване на кожата от горната част на ръцете.

Операциите обикновено се извършват поетапно на различни части на тялото в рамките на 1 – 2 години след голяма загуба на тегло. Операциите за оформяне на тялото обикновено изискват болничен престой от няколко дни до седмица. Времето за възстановяване у дома обикновено трае между 2 и 4 седмици. Възможно е да има и някои усложнения от операцията, като кървене и инфекции. Хирургията за контуриране на тялото може да подобри качеството на живот след значителна загуба на тегло.

Алтернативни медицински процедури

Въпреки че хирургията за контуриране на тялото е най-честата процедура за отстраняване на отпусната кожа, по-малко инвазивните опции с по-нисък риск от усложнения включват:

  • Радиочестотно лечение: такъв тип лечение може да използва комбинация от инфрачервена светлина, радиочестота и масаж за намаляване на отпуснатата кожа. Въпреки че това лечение не предизвиква загуба на тегло, то може да помогне за намаляване на малки площи от мастни клетки;
  • Ултразвук: това е друго подходящо и модерно лечение на отпуснатата кожа след отслабване. Имайте предвид, че не при всеки резултатите могат да са впечатляващите и желаните като краен вариант.

Излишната отпусната кожа е често срещана след загуба на много тегло. Може да изберете да потърсите лечение, ако отпуснатата кожа ви притеснява. При малки до умерени количества загуба на тегло, кожата ви вероятно ще се прибере сама. Въпреки това по-значителна загуба на тегло може да се нуждае от операция за очертаване на тялото или други медицински процедури, за да стегнете или да се отървете от отпусната кожа.

В клиниката на д-р Денкова може да се възползвате както от радиочестотна липолиза и модерен ултразвук, така и от най-съвременната технология за ремоделиране чрез плазма. Чрез комбинация от няколко технологии при нас ще оформите желаната фигура без да се налага да се подлагате на хирургични интервенции, които както всяка операция, крият своите рискове. Обадете се и запишете час за консултация, а нашите специалисти ще ви отделят необходимото време и внимание да изберете най-подходящия за вашата нужда метод.