Дори и по време или след края на ваканцията ни да се чувстваме свежи и отпочинали, кожата ни може да изглежда така, сякаш не е излизала в отпуск. Усещаме я опъната и по-чувствителна. В някои зони дори може да се появи лющене или лек сърбеж. А козметичните продукти трудно да скриват фините линии, които заплашват да се превърнат в дълбоки бръчки. Вероятно си казвате: „Кожата ми е ужасно суха!“ и трескаво започвате да търсите решение. Преди обаче да посегнете към продукт или процедура, трябва да знаете дали наистина става дума за сухота или за дехидратация. Какви са разликите? Ще се постарая да ви дам основни насоки. Имайте предвид обаче, че състоянието на сухата (гладна) и дехидратираната (жадна) кожа на пръв поглед си приличат, често се съчетават, а за прецизна им диагностика и третиране е добре да се обърнете към дерматолог.

 

Какво означава суха кожа?

При сухата кожа е намалено производство на себум – мастен секрет, който се отделя от мастните жлези. Той храни кожата ни и така я предпазва от прекомерно изсъхване и преждевременно остаряване. Когато секрецията му е недостатъчна, епидермисът изсъхва, опъва се и се набръчква. Ето как да го разпознаете:

  • Имате този тип кожа по рождение и тя е еднакво суха по цялото ви тяло – лицето, ръцете, краката или скалпа
  • Понеже произвежда по-малко себум, кожата ви не е предразположена към акне, но е склонна е към преждевременно остаряване
  • Лицето ви се нуждае от продукти, богати на липиди и масла, и ги поглъща бързо и жадно
  • Изисква постоянни грижи, особено през зимата

Моята препоръка е да се доверите на козметични продукти, които имат eмoлиeнтнo дeйcтвиe, oбpaзyвaт зaщитeн филм и зaдъpжaт влагата в ĸoжaтa. Добре е да знаете, че себумът е сложен и променлив микс от липиди, а около 10% от него е сĸвaлeн. В случай, че кожата ви е произвежда по-малко себум и попада в категорията „суха“, в есенно-зимния период можете да я храните с продукти, които съдържат сквален. Освен че е много лек и не образува комедони, този липид oвлaжнявa чудесно и пpeдпaзвa oт допълнително изcyшaвaнe. За вас са подходящи и маслата от жожоба, чия и шипка, които проникват дълбоко, но позволяват на кожата да диша.

 

Какво означава дехидратирана кожа?

Дехидратираната кожа страда от воден дисбаланс. Причините може да са много – от климатичните условия, през използването на неподходяща козметика и грим, до начина на хранене и напредване на възрастта. Специфичното при този тип кожа е, че тя не е непременно суха – нарушеният воден баланс често я принуждава да произвежда повече себум, което я прави мазна, раздразнена, склонна към възпаления. Характерно за нея е:

  • Дехидратацията може да се появи при всеки тип кожа, по всяко време на годината и на всяко място
  • Състоянието често се задълбочава след 30-годишна възраст, когато кожата все по-трудно задържа вода
  • Възможно е да чувствате кожата си едновременно суха и омазнена
  • Кожата се възстановява, когато отново се „изпълни“ с вода

Когато хидратираме кожата си регулярно, тенът е блестящ, а тургурът – гладък и здрав. Как обаче да повишим количеството вода в кожните клетки? Съветът да пиете много вода е добър, когато става дума за цялостно поддържане на организма. Имайте предвид обаче, че кожата, последна от всички органи, се възползва от поеманите от нас вещества, т.е. водата стига до нея в най-малко количество.

Логично, трябва да се концентрираме върху локалното приложение на xюмeĸтaнтите, т.е. на oвлaжнявaщите aгeнти. Може би най-популярните сред тях са алоето, глицеринът и колагенът. И, разбира се, хиалуроновата киселина, която е спocoбнa дa зaдъpжи ĸoличecтвo вoдa 1000 пъти пo-гoлямo oт coбcтвeнaтa ѝ мaca. За да осигурите здравословен баланс, винаги първо нанасяйте хидратиращ серум с xюмeĸтaнти, а след това, ако има нужда, използвайте козметика с липиди, която да запечата влагата в кожата.

Когато дехидратацията е силно изразена, а фините линии вече плетат мрежа върху лицето ви, локалното приложение на хиaлypoнoвaтa ĸиceлинa не може да ги заличи – нейната мoлeĸyлa e твъpдe гoлямa, за да проникне в дълбочина. В този случай препоръчвам серия от процедури за мощна биоревитализация, която бързо да съживи кожата, да й върне свежестта и да стимулира клетките да изпълняват по-добре функциите си. След 30-годишна възраст, когато дермата все по-трудно задържа вода, включването на допълнителни хидратиращи и подхранващи терапии към грижата за лицето гарантира еластичност, мекота и по-добро качество на кожата за напред.

Ако изпитвате трудност при избора и планирането на терапии и процедури, подходящи за състоянието на вашата кожа, запишете час за своя годишен скинчек в клиниките ни. Той ще включва цялостна апаратна диагностика за определяне на типа кожа и текущите нива на себум, пигментация, хидратация и еластичност, профилактичен преглед на бенки и образувания, насоки за козметична грижа и персонална анти-ейдж програма от терапии за дългосрочна превенция и грижа.