Какво представлява целулитът?

Целулитът е естетичен проблем, при който кожата изглежда неравна и покрита със своеобразни подутини и вдлъбнатини. Той може да засегне почти всички части на тялото, но най-често се появява по бедрата и седалището, както и по ръцете, коремната област и дори по гърба. Дължи се на мастните натрупвания под кожата, които притискат съединителната тъкан и нарушават гладкия вид. Най-характерно за този проблем е, че се маха изключително трудно и се задълбочава бързо, с което силно влияе на самочувствието.

Skin? Checked.

Научното название на това състояние е гиноидна липодистрофия. Виновниците за него са структурните изменения в мастните клетки и съединителната тъкан, която се намира под повърхността на кожата. Мастните клетки се уголемяват прекомерно, с което избутват тъканите над себе си. Резултатът са добре познатите ни вдлъбнатини и издатини, които напомнят на текстурата на портокалова кора.

Има редица фактори, които влияят на появата на този проблем, но е факт, че той почти не се среща при мъжете, докато при жените е силно разпространен и засяга над 90% от тях. Най-сериозната предпоставка е свързана с наследственост или т. нар. гени. Ако дамите в семейството ни имат целулит, е много по-вероятно и при нас да се появи в даден момент.

Има три основни вида целулит. Всеки от тях може да се появи в различна степен, т.е. видът не се определя от степента, а от структурните особености. Трите вида са:

  • Мек

Мекият целулит на вид прилича на отпусната кожа. Основните причини за появата са липсата на редовно движение и напълняването. Ако сте засегнати в малка или умерена степен, можете да се предпазите от задълбочаване с упражнения и хранителен режим.

  • Твърд

Твърдият целулит се среща и при дами, които спортуват усилено и се хранят правилно. Истинско предизвикателство е сами да се справим с този тип портокалова кожа, тъй като усилията на ежедневно ниво дават минимални резултати. Има редица дами със стегнато и добре оформено тяло, при които все пак се забелязват характерните вдлъбнатини.

  • Ендематозен

Ендометозният тип се дължи най-вече на лошо кръвообращение и задържане на течности. Той най-често се появява по бедрата и коленете, като се разпростира и към прасците и глезените. Краката се подуват и пациентите често усещат болка при допир. Първата стъпка към премахването му е възстановяването на доброто кръвообращение в засегнатите зони и извеждането на задържаните течности.

Твоята кожа към какъв тип целулит е податлива?

Научи всичко за кожата си като заявиш своя годишен скинчек при DR—DENKOVA DERMATOLOGY!

Запазете час

Кои са причините за появата на целулит?

Кои са основните причини за появата на “портокаловата кожа”?

Skin? Checked.

Самите промени в мастните клетки се случват заради някои хормонални процеси в организма. Учените смятат, че хормоните, свързани с образуването на мастна тъкан, имат пряка роля в образуването на портокалова кожа. Тъй като това състояние се среща най-вече при жените, се смята, че естрогенът също го повлиява.

Лошото кръвообращение е водеща предпоставка за поява на целулит. Дългите часове в седнало положение, липсата на движение и притискането на кръвоносните съдове оказва сериозно влияние върху състоянието на кожата. Нездравословното хранене също задълбочава проблема, тъй като не успяваме да изразходим всички калории, които приемаме, и организмът ги превръща в мазнини.

Дехидратацията видимо влошава състоянието на кожата не само по отношение на целулита, а цялостно. Когато не пием достатъчно вода, външните слоеве на кожата изтъняват, което прави несъвършенствата става много по-видими от обичайно. Кръвоносните съдове, стриите и целулитът си личат много повече, когато сме дехидратирани.

Не всички течности обаче са добре дошли. Алкохолът влошава състоянието на кръвоносните съдове, подсладените напитки лесно се превръщат в мастни натрупвания, а млякото е богато на мазнини и е източник на естроген. Така че когато специалистите призовават към обилна хидратация, имат предвид единствено вода.

Макар че целулитът се среща при хора с всякакво тегло и структура на тялото, факт е, че е по-вероятно да се появи, когато се натрупат и излишни килограми. Тъй като те често са свързани с недостатъчно движение, връзката между теглото и състоянието на кожата определено съществува.

Как се премахва целулитът?

Целулитът е изключително упорит и лечението му изисква сериозни усилия и постоянство.

Премахване на целулит

Няма универсално правилен подход за справянето с него, тъй като, както казахме, факторите, които му влияят, са много на брой и при всеки човек са индивидуални. Най-лесно можем да разделим начините за третиране на проблемните зони на домашни и професионални. Домашното лечение е свързано с начина на живот, храненето, спорта и козметиката, която нанасяме с цел да намалим портокаловия вид на кожата. Професионалните са свързани с определени специализирани терапии, за които следва да се обърнем към дерматолог.

Skin? Checked.

Терапия против целулит с шокови вълни

Високотехнологичната терапия D-actor Masterpuls изглажда портокаловата кожа.

Към процедурата

Какви са методите за справяне с целулита?

Кои са най-познатите методи за справяне с целулита?

Козметика

Козметиката против целулит е в изобилие. Тя е под формата на лосиони, кремове и олиа, които целят да подобрят кръвообращението, да подпомогнат стопяването на мазнините или направо да прикрият несъвършенствата. Козметичните продукти обаче сами по себе си не са достатъчни, за да предизвикат значителен и дълготраен ефект. Евентуалните резултати се дължат на факта, че обикновено нанасяме кремовете с масажни движения, които имат известна полза в случая.

Skin? Checked.

Спорт и движение

Спортът помага да задържим добрите резултати, които сме постигнали, но в повечето случаи не е достатъчен, за да премахне изцяло портокаловата кожа. Движението има огромен принос към доброто кръвообращение и компенсирането на вредите от многобройните часове в седнало положение. Въпреки това има много дами, които спортуват усилено и все пак не се радват на перфектно гладка кожа. Това е показателно за упоритостта на проблема и нуждата от професионална помощ, за да се справим.

Масажи

Масажите са популярен начин за намаляване на целулита. Те обаче, дори когато се комбинират с подходяща козметика, имат ограничено действие. Масажът подпомага движението на лимфата, с което разсейва натрупаните токсини, което от своя страна позволява по-бързото разграждане на мазнините.

Има обаче известни опасности, свързани с масажирането на засегнатите зони. Ако движенията са твърде резки и агресивни, рискуваме да увредим връзките на съединителната тъкан, с което единствено да влошим проблема, вместо да си помогнем. Въпреки това редовните и внимателни масажи се препоръчват не толкова за постигане на резултати, колкото за поддържането им.

Кои процедури се борят с целулита?

Skin? Checked.

Процедури против целулит

Процедурите против целулит са различни по вид и технология. Някои от най-ефективните използват лазер, вакуум, радиочестотна енергия, шокови и акустични вълни. Вакуумът позволява добър дренаж и извеждане на задържаните течности, което намалява обема на подутините. Радиочестотната енергия и акустичните вълни повлияват всички типове на състоянието и подобряват еластичността на дермата, като спомагат за изхвърлянето на метаболитните отпадъци. Шоковата терапия подобрява метаболизма и подпомага разпределението на мазнините.

Различните процедури имат различна продължителност и изискват различен брой посещения. Степента на проблема също е определяща за правилното лечение. Правилната манипулация е решение, което дерматологът и пациентът вземат заедно. Тя трябва да съответства както на нуждите и особеностите на тялото, така и на индивидуалната чувствителност. Някои от терапиите предизвикват по-високо ниво на дискомфорт от други, така че няма универсален правилен избор.

Към кого да се обърнем за антицелулитна терапия?

Коя антицелулитна процедура е подходяща за вас?

Обърнете се към висококвалифициран и опитен дерматолог, който ще прецени състоянието ви и ще ви насочи към правилния курс на лечение. Специалистът ще прецени какви манипулации ще подействат най-добре във вашия случай. Той също така ще определи интервала между посещенията и техния брой за оптимални резултати. Имайте предвид, че процедурите са свързани с работа с високотехнологична апаратура, която изисква познания и опит. Не правете компромиси със здравето и красотата си. Запишете си час в DR—DENKOVA DERMATOLOGY, за да се радвате на гладка и стегната кожа без целулит.

Skin? Checked.

Запишете час в DR—DENKOVA DERMATOLOGY!

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в клиниките ни. Започнете днес, като запазите час за консултация с експерт.

Запазете час