Какво представлява целулитът?

Целулитът е естетичен проблем, при който кожата изглежда неравна и покрита със своеобразни подутини и вдлъбнатини. Той може да засегне почти всички части на тялото, но най-често се появява по бедрата и седалището, както и по ръцете, коремната област и дори по гърба. Дължи се на мастните натрупвания под кожата, които притискат съединителната тъкан и нарушават гладкия вид. Най-характерно за този проблем е, че се маха изключително трудно и се задълбочава бързо, с което силно влияе на самочувствието.

Научното название на това състояние е гиноидна липодистрофия. Виновниците за него са структурните изменения в мастните клетки и съединителната тъкан, която се намира под повърхността на кожата. Мастните клетки се уголемяват прекомерно, с което избутват тъканите над себе си. Резултатът са добре познатите ни вдлъбнатини и издатини, които напомнят на текстурата на портокалова кора.

Има редица фактори, които влияят на появата на този проблем, но е факт, че той почти не се среща при мъжете, докато при жените е силно разпространен и засяга над 90% от тях. Най-сериозната предпоставка е свързана с наследственост или т. нар. гени. Ако дамите в семейството ни имат целулит, е много по-вероятно и при нас да се появи в даден момент.

Има три основни вида целулит. Всеки от тях може да се появи в различна степен, т.е. видът не се определя от степента, а от структурните особености. Трите вида са:

  • Мек

Мекият целулит на вид прилича на отпусната кожа. Основните причини за появата са липсата на редовно движение и напълняването. Ако сте засегнати в малка или умерена степен, можете да се предпазите от задълбочаване с упражнения и хранителен режим.

  • Твърд

Твърдият целулит се среща и при дами, които спортуват усилено и се хранят правилно. Истинско предизвикателство е сами да се справим с този тип портокалова кожа, тъй като усилията на ежедневно ниво дават минимални резултати. Има редица дами със стегнато и добре оформено тяло, при които все пак се забелязват характерните вдлъбнатини.

  • Ендематозен

Ендометозният тип се дължи най-вече на лошо кръвообращение и задържане на течности. Той най-често се появява по бедрата и коленете, като се разпростира и към прасците и глезените. Краката се подуват и пациентите често усещат болка при допир. Първата стъпка към премахването му е възстановяването на доброто кръвообращение в засегнатите зони и извеждането на задържаните течности.

Твоята кожа към какъв тип целулит е податлива?

Научи всичко за кожата си като заявиш своя годишен скинчек при Dr-Denkova Dermatology!

Запазете час

Кои са причините за появата на целулит?

Кои са основните причини за появата на “портокаловата кожа”?

Самите промени в мастните клетки се случват заради някои хормонални процеси в организма. Учените смятат, че хормоните, свързани с образуването на мастна тъкан, имат пряка роля в образуването на портокалова кожа. Тъй като това състояние се среща най-вече при жените, се смята, че естрогенът също го повлиява.

Лошото кръвообращение е водеща предпоставка за поява на целулит. Дългите часове в седнало положение, липсата на движение и притискането на кръвоносните съдове оказва сериозно влияние върху състоянието на кожата. Нездравословното хранене също задълбочава проблема, тъй като не успяваме да изразходим всички калории, които приемаме, и организмът ги превръща в мазнини.

Дехидратацията видимо влошава състоянието на кожата не само по отношение на целулита, а цялостно. Когато не пием достатъчно вода, външните слоеве на кожата изтъняват, което прави несъвършенствата става много по-видими от обичайно. Кръвоносните съдове, стриите и целулитът си личат много повече, когато сме дехидратирани.

Не всички течности обаче са добре дошли. Алкохолът влошава състоянието на кръвоносните съдове, подсладените напитки лесно се превръщат в мастни натрупвания, а млякото е богато на мазнини и е източник на естроген. Така че когато специалистите призовават към обилна хидратация, имат предвид единствено вода.

Макар че целулитът се среща при хора с всякакво тегло и структура на тялото, факт е, че е по-вероятно да се появи, когато се натрупат и излишни килограми. Тъй като те често са свързани с недостатъчно движение, връзката между теглото и състоянието на кожата определено съществува.

Как се премахва целулитът?

Целулитът е изключително упорит и лечението му изисква сериозни усилия и постоянство.

Премахване на целулит

Няма универсално правилен подход за справянето с него, тъй като, както казахме, факторите, които му влияят, са много на брой и при всеки човек са индивидуални. Най-лесно можем да разделим начините за третиране на проблемните зони на домашни и професионални. Домашното лечение е свързано с начина на живот, храненето, спорта и козметиката, която нанасяме с цел да намалим портокаловия вид на кожата. Професионалните са свързани с определени специализирани терапии, за които следва да се обърнем към дерматолог.

Терапия против целулит с шокови вълни

Високотехнологичната терапия D-actor Masterpuls изглажда портокаловата кожа.

Към процедурата

Какви са методите за справяне с целулита?

Кои са най-познатите методи за справяне с целулита?

Козметика

Козметиката против целулит е в изобилие. Тя е под формата на лосиони, кремове и олиа, които целят да подобрят кръвообращението, да подпомогнат стопяването на мазнините или направо да прикрият несъвършенствата. Козметичните продукти обаче сами по себе си не са достатъчни, за да предизвикат значителен и дълготраен ефект. Евентуалните резултати се дължат на факта, че обикновено нанасяме кремовете с масажни движения, които имат известна полза в случая.

Спорт и движение

Спортът помага да задържим добрите резултати, които сме постигнали, но в повечето случаи не е достатъчен, за да премахне изцяло портокаловата кожа. Движението има огромен принос към доброто кръвообращение и компенсирането на вредите от многобройните часове в седнало положение. Въпреки това има много дами, които спортуват усилено и все пак не се радват на перфектно гладка кожа. Това е показателно за упоритостта на проблема и нуждата от професионална помощ, за да се справим.

Масажи

Масажите са популярен начин за намаляване на целулита. Те обаче, дори когато се комбинират с подходяща козметика, имат ограничено действие. Масажът подпомага движението на лимфата, с което разсейва натрупаните токсини, което от своя страна позволява по-бързото разграждане на мазнините.

Има обаче известни опасности, свързани с масажирането на засегнатите зони. Ако движенията са твърде резки и агресивни, рискуваме да увредим връзките на съединителната тъкан, с което единствено да влошим проблема, вместо да си помогнем. Въпреки това редовните и внимателни масажи се препоръчват не толкова за постигане на резултати, колкото за поддържането им.

Кои процедури се борят с целулита?

Процедури против целулит

Процедурите против целулит са различни по вид и технология. Някои от най-ефективните използват лазер, вакуум, радиочестотна енергия, шокови и акустични вълни. Вакуумът позволява добър дренаж и извеждане на задържаните течности, което намалява обема на подутините. Радиочестотната енергия и акустичните вълни повлияват всички типове на състоянието и подобряват еластичността на дермата, като спомагат за изхвърлянето на метаболитните отпадъци. Шоковата терапия подобрява метаболизма и подпомага разпределението на мазнините.

Различните процедури имат различна продължителност и изискват различен брой посещения. Степента на проблема също е определяща за правилното лечение. Правилната манипулация е решение, което дерматологът и пациентът вземат заедно. Тя трябва да съответства както на нуждите и особеностите на тялото, така и на индивидуалната чувствителност. Някои от терапиите предизвикват по-високо ниво на дискомфорт от други, така че няма универсален правилен избор.

Към кого да се обърнем за антицелулитна терапия?

Коя антицелулитна процедура е подходяща за вас?

Обърнете се към висококвалифициран и опитен дерматолог, който ще прецени състоянието ви и ще ви насочи към правилния курс на лечение. Специалистът ще прецени какви манипулации ще подействат най-добре във вашия случай. Той също така ще определи интервала между посещенията и техния брой за оптимални резултати. Имайте предвид, че процедурите са свързани с работа с високотехнологична апаратура, която изисква познания и опит. Не правете компромиси със здравето и красотата си. Запишете си час в Dr Denkova Dermatology, за да се радвате на гладка и стегната кожа без целулит.

Запишете час в Dr Denkova Dermatology!

Планирайте своя годишен скинчек и консултация в клиниките ни. Започнете днес, като запазите час за консултация с експерт.

Запазете час