Когато си помислим за целулит, обикновено си представяме типичния релеф, който придава неравен вид на кожата на предимно около бедрата и дупето.

Описваме го различно – понякога като „портокалова кожа“, друг път като „котидж сирене“, но без значение от наименованието, този релеф често създава несигурност в повечето от нас. Особено през летните месеци, когато температурите се покачват и е време да изкараме от гардеробите рокли, поли и къси панталонки.

Ето защо, с приближаването на топлите месеци, ще разгледаме подробно какво е целулитът, какви са причините за появата му и всевъзможни въпроси от това какви видове има, как да се справим ефективно с целулита, както и кои са най-често разпространяваните митове за него.

Съдържание:

Какво е целулит?

Говорим и четем за него често, но какво всъщност представлява целулитът? Общото определение е че целулитът е кожно състояние, при което допълнително образувана подкожна мастна тъкан, изпъква в най-горния слой кожа и причинява визуални промени по нея.

Процесът на формиране на целулит под кожата е свързан с влакнестите съединителни тъкани в дермата, свързващи я с разположените под нея мускули и с мазнините, намиращи се между дермата и мускулите.

Колкото повече мастни клетки се образуват, толкова повече те „бутат“ нагоре към дермата, докато съединителните тъкани дърпат в обратна посока надолу. Това именно създава неравната повърхност, която виждате при целулита. Кожата в различни зони като бедрата, задните части, корема и ръцете, придобива негладка структура, наподобяваща малки бучки и вдлъбнатини.

Кои са основните за появата на целулит причини?

Причините за появата на целулита са трудни за дефиниране, поради изключително сложните процеси в кожата и комплекса от фактори, които влияят неговото образуване.
Факторите, поради които възниква целулит, могат да се разделят условно на два типа – генетични и второстепенни.

Генетични са тези фактори, над които нямаме контрол и тялото е предразположено по рождение към образуването на целулита. От друга страна, второстепенните фактори, могат да не само да причинят, но и да влошат вече наличен целулит. Добрата новина е, че върху второстепенните фактори имаме контрол.

Генетични фактори

Особено голямо влияние върху целулита имат генетичните фактори, които определят структурата и текстурата на кожата ни, нашият тип тяло и хормоналният ни профил.

Но каква точно е връзката хормони и целулит? Нашите хормони са включени в почти всички процеси в тялото. Те отговарят за растежа, развитието и обмяната на веществата. При симптоми като качване на тегло, промяна в настроението, нередовна менструация, умора, репродуктивни проблеми, изследването на хормонален профил е препоръчително.

Обикновено при него се изследват хормоните естроген, прогестерон, FSH, тестостерон и нива на хормоните на щитовидната жлеза. Резултатите от тези изследвания могат да дадат по-ясна представа какво точно се случва в организма ни. Те биха могли да покажат евентуален дисбаланс поради проблеми с щитовидна жлеза, стрес или наличието на хранителни разстройства. Именно този дисбаланс може да окаже влияния и за появата на целулит, обяснявайки съответно връзката между хормоните и целулитът.

Второстепенни фактори

Освен генетичните фактори, както споменахме, съществуват и второстепенни фактори които биха могли да доведат до поява или влошаване на вече съществуващ целулит. Чести предпоставки в тази група от фактори са:

 • Бременност;
 • Покачване на теглото;
 • Нездравословен начин на живот – чести диети с гладуване за отслабване, неправилно хранене с прекалено много преработени храни и напитки;
 • Диета с консумация на повече въглехидрати и недостатъчно витамини и минерали;
 • Липса на движение, седяща работа и заседнал начин на живот;
 • Вредни навици – тютюнопушене, алкохол, кофеин.

Какви видове целулит има?

При един човек е възможно да се наблюдават различни видове целулит, в зависимост от множество фактори и генетичен профил. Целулитът се дели на три основни вида: воден целулит, целулит с фиброзни сраствания и целулит с отпускане на кожата.

Освен разделянето в тези три групи, целулитът се разглежда и по четири степени на проява – от 0 до 3. Тези степени се наричат от специалистите скала за класификация на Нюрнбергер-Милър.

 • Степен 0 – при нея кожата е гладка, без видими следи от целулит, той не се открива и при прищипване на кожата;
 • Степен 1 – ако тялото е в състояние на покой, т.е. в седнало, изправено или легнало положение, целулит не се вижда. При прищипване на кожата се отличават мастните депа и характерните тръпчинки и грапавини;
 • Степен 2 – целулит се вижда единствено в изправено положение на тялото и има лека чувствителност при допир на кожата в зоните от тялото с целулит;
 • Степен 3 – Целулитът е ясно изразен и видим без значение от позицията на тялото.

Воден целулит

Отточният или също, воден целулит обикновено засяга краката и бедрата. Често срещани оплаквания при него са за тежест в долните крайници, напрежение и умора.

Причина за поява на воден целулит е задържане на течности в организма. Това може да се дължи на прием на прекалено много солени и обработени храни, както и на напитки с високо съдържание на захар и мазни храни.

Водният целулит може да бъде овладян сравнително бързо с изменение в диетата – намаляване приема на сол, захар и преработени храни и напитки, както и добавяне на умерени физически упражнения.

Фиброзен целулит

При фиброзния целулит, или целулит с фиброзни сраствания, засегнатите зоните са видими и в състояние на покой. Наблюдават плътни бучки, а при опипване местата могат да бъдат болезнени. Този тип целулит обикновено е в доста напреднала фаза и при него мастните клетки са силно разраснали, притискайки нервните окончания. Затова в зони с фиброзен целулит може да има и поява на синини, обриви, спукани капиляри и други раздразнения по кожата.

Състоянието на фиброзен целулит е по-трудно за овладяване и освен диета и физическа активност, задължително се налага намеса от професионален характер: професионален антицелулитен масаж, антицелулитни терапии и апаратни процедури.

Фиброзният целулит понякога се нарича и спортен целулит, защото се наблюдава често при хора, които се занимават активно със спорт. Той се образува в дълбочина и обхваща мускулите, което го прави по-труден за премахване.

Fibrozen

Целулит с отпускане на кожата

Целулитът с отпускане на кожата, или мек целулит, е този, при който кожата е отпусната и при защипване с пръсти или лек натиск, тя реагира с промяна на формата. Той е ясно видим и по-лесен за третиране. Среща се най-често по външна и вътрешна част на бедрата и нерядко е съпътстван от мускулни болки и умора в крайниците. При него кожата е студена на допир и цялостно зоните имат пухкав вид.

Как се премахва целулитът?

Как да се отървем от целулита? Това е един от най-често задаваните въпроси свързани с неприятната портокалова кожа. Процесът на премахване на целулит е индивидуален за всеки един човек, тъй като значение тук имат именно генетичните и второстепенните фактори за формиране.

И все пак, може ли напълно да отървем от целулита и кои са подходящите процедури за премахване на целулит?
От една страна, няма как да го елиминираме изцяло от тялото, защото той е естествена част от него. От друга обаче, има начини тръпчинките и вдлъбнатините да се изгладят до определена степен.

Избор на процедура

С напредването на технологиите и развитието на дерматологичните процедури се появиха съвременни неинвазивни процедури, които дават реални резултати и могат да помогнат в овладяването на целулита.

Когато избирате такива процедури за борба с целулита е най-добре да направите консултация със специалист, за да откриете възможно най-оптималното решение за вашите индивидуални нужди. Добрият специалист, правилно ще определи вашия проблем и ще изготви ясен график за брой посещения, включени в цялостния курс на третиране.

Видове процедури

Професионалните процедури за премахване на целулит могат да бъдат различни видове, въз основа прилаганата методология за лечение. Едни от най-ефективните използват лазер, вакуум, радиочестотна енергия, шокови и акустични вълни.

Вакуумът позволява добър дренаж и извеждане на задържаните течности, което намалява обема на подутините. Радиочестотната енергия и акустичните вълни повлияват всички типове целулит и подобряват еластичността на кожата, като спомагат за изхвърлянето на метаболитните отпадъци. Шоковата терапия подобрява метаболизма и подпомага разпределението на мазнините.

BTL Unison против целулит

BTL Unison е апарат, който има комбинирано действие – при него се съчетават монополярна радиочестота и фокусирани акустични вълни. Така получавате троен траен ефект – дренират се увредените тъкани, обемът на мастни клетки намалява и се постига видимо по-гладка и еластична кожа. Апаратът оказва влияние и върху трите вида целулит, а самата процедура е абсолютно безболезнена и неинвазивна. За разлика от други процедури, тази с BTL Unison може да се прави целогодишно. Една сесия отнема средно около 20 минути, след което може да продължите спокойно със задачите си за деня.

BTL

Зелен лазер Verju против целулит

Друг метод за премахване на целулит е използването на лазер. Един от най-ефективните е именно зеленият липолазер Verju. За разлика от останалите видове лазерно лечение, ниско-честотната зелена вълна на лазера таргетира мастните клетки, като същевременно с това и стимулира производството на колаген. Накратко – процедурата не само намаля мастния обем, но и изглажда кожата и спомага за извеждането на токсините от тялото.

Предимството на зеления лазер е, че ниската честота на лъча не причинява загряване натъканите и е напълно безболезнена и безвредна за тялото, като същевременно успешно се справя с мазнините и то за дълго. Процедурата против целулит с Verju е деликатна и високоприложима като позволява таргетирано третиране на зони с по-изявен проблем и без специфични ограничения за индекса на телесна маса.

Радиочестотен лифтинг за тяло Exilis

Радиочестотният лифтинг Exilis е една от иновативните технологии за борба с целулита и стягане на кожата. Силата на радиочестотната енергия се справя с досадната портокалова кожа и упоритите мазнини, като достига дълбочина до 2,5-3 см., загрявайки ефективно мастната тъкан. Апаратът комбинира високочестотни радиовълни и ултразвук, за да атакува мастните депа в дълбочина като същевременно с това оформя силуета и стяга кожата. Апаратът е оборудван със специална система за контрол на загряването, което го прави безопасен, а рискът от прегряване на тъканта е сведен до минимум. Още след първите 2-3 процедури ефектът е видим, а за оптимален ефект с препоръчват 4-6 процедури с интервал между тях от приблизително 1-2 седмици.

Какво да направите сами вкъщи?

Преди да пристъпите към различните процедури за премахване на целулит, има някои стандартни стъпки, които може да спазвате у дома:

 • Да повишите физическата си активност, дори и това да са няколко разходки седмично;
 • Да наблегнете на здравословните храни, особено на повече плодове, зеленчуци и полезни мазнини от ядки, маслини, риба и морски продукти;
 • Да включите масажи – те ще подобрят кръвообращението и ще помогнат за раздвижването на лимфната система. Това ще направи кожата по-гладка и по-тонизирана, но както и спортните упражнения, ефектът ще е единствено ако се практикува постоянно;
 • Да контролирате количеството алкохол, което приемате – алкохолът забавя метаболизма, а оттам следва и състаряване на кожата и забавяне на процесите по нейното обновление. Това затруднява премахването на целулита.

Kakvo da napravite

Митове за целулита

След като разгледахме основните факти и специфики свързани с целулита, нека разгледаме и едни от най-популярните митове за поява и премахването му. Добрата информираност е ключова при решаването на проблема и при избора на подходяща процедура за премахване на целулит. Ето защо, винаги съветваме да се консултирате първо със специалист.

 

Диетата е чудесен начин да достигнете здравословно тегло и да подобрите цялостно здравето си. Но истината е, че тя няма толкова силно да повлияе за премахване на целулита, а дори при рязка загуба на тегло неговият вид може да се влоши.
Това е така заради тези силни връзки, т.н. влакнести съединителни тъкани, за които говорехме по-рано в статията. Структурната сила на връзките, както и силата и еластичността на кожата, отговарят за успешната редукция и премахване на целулита.
Може да видим целулит на слаби хора, на по-закръглени фигури, а дори и върху кожата на хора в отлична форма и с добре поддържани мускули.
Упражненията ще подобрят мускулния тонус и сърдечносъдовото здраве, но дори и спортисти в отлична форма могат да имат целулит.
Много подходящи са кардио тренировките като тичане и скачане на въже, които ще помогнат за подобряване на вида на целулита, но те определено не могат да го премахнат.
Дори и да спазвате перфектно диетата си и да правите необходимите упражнения, няма гаранция, че целулит няма да се появи и при вас. От друга страна, ще имате стегнати и тонизирани мускули, а това ще направи целулита по-малко видим.

Това също е един често срещан мит за целулита. Може би той е по-видим при хора с наднормено тегло, но както посочихме горе, дори и хора с идеални мерки страдат от портокалова кожа. За образуването ѝ са необходими мазнини и определени генетични фактори, но те в никакъв случай не са определящи дали ще имате, или не целулит.

Кремовете и мехлемите против целулит, които се нанасят на повърхността на кожата, могат да подобрят визуалния ѝ вид, но в най-чести случаи, резултатите не са дори и близки до желаното заглаждане на кожата.
Кремовете ще са чудесен хидратант за кожата, но все пак няма как да достигнат и променят дълбоко разположените структурни връзки, които задържат целулита.
Всъщност, целулитът засяга все повече момичета в ранен пубертет и млади жени, така че не може да бъде определен като част от процеса на стареене на тялото. Това, което може да се случи при естествения процес на стареене, е да се наблюдава по-силно изразен целулит, заради отслабване на мускулатурата и силата на влакната, намаляване на количеството колаген и еластин, както и отпускането на кожата.
Макар около 90% от жените в световен план да се оплакват от целулит, той се среща и при мъже. Около 10% от мъжете имат по-слабо изразен целулит, което може би се дължи на следните неща: по-голямата плътност на кожата при мъжете, както и различния начин на свързване на влакната и мускулите към нея. Поради тези разлики, целулитът при мъжете е по-слабо видим и е предимно в зоните на корема и ръцете.
Този мит е доста често срещан, като за основа за неговото възникване е идеята, че целулитът се дължи единствено на натрупани токсини в тялото ни. Малко вероятно е увеличен прием на вода да повлияе на състоянието на целулита, поради сложността на неговото формиране. Адекватен прием на вода по-скоро оказва положително въздействие за хидратацията на кожата, и ще подпомага циркулацията и лимфния поток.
Целулитът не засяга нашето здраве, но може да е показателен за някакъв здравословен проблем, засягащ кръвообращението, тъканите или хормоните. Затова при търсене на причини и решения за справяне с целулита трябва да се обърне внимание на хормоналния баланс.
Липосукцията подлага тялото на стрес, защото при процедурата директно се изсмукват мазнините. След премахването на тези мазнини, целулитът не само не изчезва, но може да се влоши и да се разпространи на освободеното от мазнини пространство. Затова след липосукция може да се наблюдава дори повече портокалова кожа, с по-изразени трапчинки и неравности.
Пристягащите дрехи и бельо са изключително популярни за прикриване на целулита и придаване на един по-тонизиран и оформен вид на тялото. Но те не само не могат да му повлияят, но могат и да доведат до здравословни проблеми. Прекаленото пристягане на тялото в продължение на дълъг период от време може да доведе до проблем с кръвообращението, а стягането в зоните с органи би могло да доведе до тяхното изместване и дори до по-сериозни необратими щети и здравословни проблеми.
Целулитът е до голяма степен неподатлив на упражнения и диетични режими, заради факторите, които разгледахме и връзките мускули-влакна-кожа, които са хванали мастните клетки.
Това се отнася и за хранителните добавки, за които е почти невъзможно да повлияят на мастните депа в дълбочина и да помогнат за премахването на целулита.

След като вече се запознахме с най-важното относно целулита и трудностите, свързани с неговото премахване, зависи от нас как ще подходим в борбата с него. Ако полагате усилия за промяна на хранителния и физическия си режим, но все още не виждате желаните резултати, запазете час за консултация в една от клиниките на DR—DENKOVA DERMATOLOGY в София или Варна. Нашите специалисти ще ви помогнат да откриете най-точната процедура за премахване на целулит, отговаряща нуждите и спецификите на тялото ви.