Кожатата – тази, която защитава целия ни организъм и ни пази от нашествията на вредни микроорганизми, а ние мислим за нея предимно в естетически аспект.

Тя всъщност е орган и то най-големият в тялото ни. Функциите на кожата са многобройни и съвсем не се изчерпват с това да изглежда стегната и млада. Тя служи като бариера между външната среда и вътрешните тъкани и системи като не позволява развитието на заболявания.

Естетичната и дерматологична грижа за кожата е всъщност грижа за цялостното здраве и благосъстояние на нашия организъм.

Много често кожата е нашият посредник и „сигнална лампичка“ за процесите в тялото, които видимо се отразяват именно върху нея. Точно за това, външният вид, проблемните състояния и грижата за кожата имат тясна връзка.

Тук ще разгледаме, стъпка по стъпка, всеки един от горните елементи и ще видим как те са свързани помежду си.

Съдържание:

Типове кожа

Първото правило за правилна грижа за кожата е да знаем към кой тип приспада тя. Козметиката и процедурите са ефективни само ако са съобразени с типа и съответните му нужди. Колкото и качествени продукти да използваме, ако ги подберем грешно, те няма да са ефективни.

Дневен или нощен, хидратиращ крем за лице или anti-age, предназначен за определен възрастов диапазон – всички те са насочени към конкретни потребности. Те зависят от производството на себум и колаген, склонността към раздразнения и начина на живот. Как да изберем подходящия?

За да разберем, нека първо да разгледаме в детайли основните типове кожа.

2 Lice dehidratirana koja 1130x600 1

Суха кожа

Сухата кожа има безжизнен вид и често повърхността ѝ е неравна. Това се дължи на липса на естествени овлажняващи вещества, които да я подхранят и защитят. В резултат на това тя се бели или напуква и обикновено, това е съпътствано със сърбеж или опъване. Звучи неприятно, но много хора имат точно този тип кожа по рождение, наследен генетично.

Важно тук е да отбележим, че външните фактори играят голямо значение за обострянето на проблема. Ниски температури, вятър или излагане на слънце – тези условия допълнително изсушават дермата, при което дискомфортът се засилва, а видимите симптоми се задълбочават. Причината – липса на вода и защитни масла, което прави дермата податлива на раздразнения, тъй като бариерната ѝ функция е нарушена.

Мазна кожа

Мазната кожа, на пръв поглед е противоположност на сухата, но това не е точно така. При нея има прекомерно отделяне на себум, който от своя страна също е дразнител. Той запушва порите и създава среда за размножаване на бактерии. Добре познатият и видим признак за мазна кожа на лицето е лъщенето.

Фини частици от замърсяване след разходка в града, неволното докосване на кожата на лицето с мръсни ръце или пък прекомерното миене – всичко това са фактори, които влошават проблема. В единия случай се пренасят бактерии, причиняващи възпаления, а в другия, се дехидратира повърхността, което организма компенсира с още по-обилно производство на мазнина.

3 Lice s T zona 1130x600 1

Смесена кожа

Смесената кожа е тази, при която отделните зони са от различен тип. Най-често, когато говорим за кожата на лицето, Т-зоната (чело, нос и брадичка) е мазна, а бузите и скулите са сухи. В омазнената зона, порите често са разширени и запушени, забелязват се комедони и повърхността е лъскава. Същевременно обаче, страничните части – бузите, скулите и лабиалните линии – са твърде сухи.

Основният проблем при този тип кожа е, че се използва козметика предназначена само за единия тип, която пък влияе негативно на зоните от другия. Това прави и смесената кожа най-трудна за обгрижване. Тя изисква фин баланс и внимание при подбора на продукти и обстойно запознаване със съставките и техния ефект.

Нормална кожа

Няма как да не споменем и нормалната кожа. Нейните притежатели имат най-голяма свобода в избора на продукти и съответно влагат най-малко усилия, за да поддържат доброто и здраве и вид. Нормалният тип означава, че епидермисът не е лишен от влага, но не е и натоварен от прекалено много себум. Омазняването е в рационални граници, за да поддържа мекотата и бариерната функция, но не предразполага към размножаване на бактерии.

В този случай, появата на несъвършенства е най-малко вероятна. Разбира се, начинът на живот и наследствените фактори имат значение и това, че кожата ни е нормална, не значи, че не трябва да се грижим за нея. Ако сте един от щастливците с този тип кожа, глезета я! Поддържате я и ѝ давате необходимото, за да остане жизнена и в добро състояние.

Проблемни състояния на кожата

Много хора причисляват чувствителността и дехидратацията към типовете кожа. Това обаче са състояния, които може да се появят при всеки един тип. С други думи, може кожата да бъде нормална, но да проявява висока чувствителност в дадени условия. Може също така да е мазна, но да се нуждае от хидратация.

За това е най-правилно да разглеждаме типа, състоянието и нивото на реактивност поотделно. В противен случай може да пропуснем дадена стъпка от грижата или да наблегнем на грешните симптоми.

Чувствителна кожа

Чувствителната кожа, често наричана нетолерантна, е податлива на раздразнения. Основната разлика между двата термина е, че нетолерантността е свързана с контакт с алергени, които дразнят дермата. Чувствителност, от друга страна, може да има към всякакви субстанции или условия.

Забелязвате ли зачервяване при нанасяне на определена козметика? Това се класифицира като нетолерантност към даден алерген в състава на продукта. Ако пък зачервяването е породено от излагане на слънце, замърсявания или определени температури, това е чувствителност. Много често може да имаме и двата проблема.

Точно за това е особено важно да наблюдаваме кожата си за специфични реакции към вещества и външни фактори. Ако те не ѝ се отразяват добре, трябва да ограничаваме контакта с тях, както и да изпозлваме подходяща козметика, която успокоява раздразнението локално.

4 Jena pie voda 1130x600 1

Дехидратирана кожа

Дехидратацията е един от най-разпространените проблеми и може да засегне всеки един тип кожа.

Онова досадно стягане на кожата? Да, точно то, може да е сигнал за дехидратирана кожа. Тя е и една от най-честите причини за уморения вид на лицето и видимите линии, дори когато сме отпочинали. Тук проблемът е, че няма достатъчно вода в дермата. А водата е важна, тъй като от нейните нива зависят виталитета на кожата и равномерният тен.

Първата стъпка при борбата с дехидратацията е да пием повече вода. Епидермисът е последното място, до което водата достига и за това е важно да приемаме достатъчно количество всеки ден.
Втората стъпка е външната, повърхностна грижа – подбора на подходяща хидратираща козментика съобразена с нуждите на вашия тип кожа.

Кои са най-често срещаните кожни проблеми?

Кожните проблеми и усложнния са обект на изследване от дерматологията и когато става дума за заболяване или съмнение за такова, най-правилно е да се консултираме именно с дерматолог. Дори когато имаме естетически съображения, може да се запознаем с причините за проблема и да потърсим подходящото решение сами, но отново консултацията с дерматолог е важна стъпка.

Тук ще разгледаме някои от най-разпространените притеснения, техните причинители и евентуалните действия за справяне с тях.

Пигментации

Пигментните петна и неравномерният тен се дължат на изменения в нивото на меланин. Когато неговото производство се повиши, наблюдаваме хиперпигментация, като най-разпространените причини са:

  • Продължително и рисково излагане на слънце;
  • Белези от акне;
  • Хормонални промени;
  • Възпаления.

Съществуват три основни типахиперпигментации: мелазма, старчески петна и поствъзпалителни. Мелазмата обикновено се дължи на промени в хормоналните нива и съответно може да се появи по време на бременност. Старческите петна са известни и като слънчеви, тъй като се появяват в зоните, които най-много излагаме на слънце (ръце, рамене, лице). Поствъзпалителните хиперпигментации се появяват след като възпаление засегне клетките, които образуват меланин (меланоцитите).

Различните видове изискват различен подход на третиране, например химичен пилинг, мезотерапия, Fractora, диамантено микродермабразио и други. Превенцията на пигментации от своя страна е свързана най-вече с подходяща козметика и слънцезащита.

5 Lice sus zachervqvane 1130x600 1

Зачервяване

Зачервяването е симптом на кожно раздразнение. Най-простото обяснение е, че при наличие на дразнител, организмът снабдява епидермиса с кръв. Това е защитна реакция, чиято цел е по-лесно да се справи с въпросния дразнител или участъкът да заздравее по-бързо.

Понякога причините са напълно очевидни, като например изгаряне, ожулване или друга повърхностна травма. В други случаи, кожата се зачервява при директен контакт с агент, към който има непоносимост. Това може да е алерген или замърсител.

Редовната появата на червени петна по лицето, най-често, е признак на чувствителна или нетолерантна кожа. Причината обаче не винаги е свързана с дермата, а с възпаление на костната тъкан, проблеми с кръвоносните съдове или зараза с инфекциозно заболяване.

За това най-важното при зачервяване кожата на лицето или по тялото, е да следим внимателно дали състоянието е повлияно от външни фактори и алергени, или е породено от вътрешни процеси и заболявания. При съмнения, винаги е добре да се консултираме с лекар дерматолог.

Възпаления и акне

Акнето е кожно възпаление с характерни пъпки и подутини, като най-често се появява по лицето и в областта на раменете, гърба и гърдите. Белите и черните точки, гнойните и подкожните пъпки са видове акне. Важно е да уточним, че акнето е хронично състояние. Нерегулярното или единично образуване на възпаление не е акне.

Пряката причина за появата му е запушването на порите. Това става заради прекомерно образуване на себум, натрупване на мъртви клетки, или излагане на замърсяване. Всяка пора е свързана с мастна жлеза и ако в запушената пора попаднат бактерии, себумът остава вътре и така се получава пъпка.

Друга причината за появата на акне, точно в периода на тийнейджърството, е промяната в андрогенните нива. Когато те се повишат, жлезите секретират повече мазнина, което понякога уврежда клетъчните стени. Това се превръща в подходяща и благоприятна среда за бактериите.

В зависимост от причинителите и състоянието, акнето се лекува локално (с козметика или антибиотични препарати), вътрешно (с медикаменти, предписани от лекар) или чрез специализирани процедури против акне.

За съжаление, акнето често оставя белези дори след пълно и правилно лекуване. Това силно влияе на самочувствието, но не е невъзможно да се отървем от несъвършенствата. Изборът на опитен дерматолог, който да приложи подходящата терапия за премахване на белези от акне гарантира успешното справяне с проблема.

6 Snimka na jena s lunichki 1130x600 1

Бенки, лунички, брадавици

Бенките, луничките и брадавиците са най-често срещаните кожни образувания. Чаровни или не, всеки от нас има по няколко от тях.

Бенките са струпване на клетки с високо съдържание на меланин. Те варират по цвят, форма и текстура. Някои са гладки, а други – релефни. Ако забелязваш, че дадена бенка променя формата, размера или цвета си, е важно да се обърнеш към дерматолог и да обсъдите дали е необходимо премахването ѝ.

Луничките от своя страна са по-малки. Те също са свързани с производството на меланин, което в случая е твърде високо. Образуват се при продължително и често излагане на слънце и най-често засягат хората със светъл тен.

Брадавиците се различават по това, че се дължат на вирус. Става дума за определена разновидност на човешкия папиломен вирус. Понякога брадавиците изчезват сами, а в други случаи се налага намесата на специалист и тяхното премахване.

Стареене, бръчки и отпускане

Стареенето на кожата е процес, чиято степен и проява варира значително от човек до човек. При всички обаче, измененията са свързани със загуба на еластичността при спад в нивата на колаген и еластин. Без тях, кожата загрубява, появят се досадните линии, а контурите се отпускат.

Бръчките, отпускането на кожата и контура на лицето, са напълно естествен признак на стареене. И макар да нямаме контрол над наследствения фактор, който също е отговорен за появата им, може да променим начина си на живот, за да забавим или предотвратим образуването им.

„Само тези, които мечтаят да остареят, са истински млади.“

(Владислав Гжещик)

Излагането на слънце, тютюнопушенето и употребата на алкохол значително увеличават риска от ранна поява на фини линии и бръчки. Което, само по себе си означава, че и превенцията се състои в отбягването на вредните навици.

Напредването на медицината и технологиите също играе важна роля при справянето с проблемите на стареенето. Съществуват множество апаратни, инжекционни и неоперативни процедури, които могат да забавят процесите и дори да върнат годините назад. Някои от тях са добре познатите хиалуронови филъри, инжектиране на ботокс, PRP плазмена мезотерапия, тредлифтинг с мезоконци, процедури с Morpheus 8 и много други.

Целулит и стрии

Целулитът е проблем на съединителната тъкан. Среща се по-често при жени, отколкото при мъже и се изразява в неравна, вълнообразна кожна повърхност. Най-разпространен е в областта на бедрата и седалището, а причината е натрупването на мастни клетки между кожата и мускула. Наличието на целулит не застрашава здравето, но много хора търсят решение по естетически причини, като най-често се прилагат различни процедури.

Стриите също засягат съединтелната тъкан. Те се появяват, когато средният слой на кожата, дермата, се разтегне над лимита си на еластичност. Тогава тя се къса и под нея се виждат долните слоеве. Стриите, както целулита, не са опасни за здравето, но са под прицела на редица методи за отстраняването им.

7 Grupa jeni s krastavichki na ochite 1130x600 1

Как да се грижа за кожата си?

Правилната грижа за кожата започва с познаване на нейните нужди. Именно затова започнахме с определянето на типа кожа. Ако ви е трудно сами да го определите е хубаво да се направи диагностика на кожата на лицето (скинчек), за да подберете най-подходящите продукти за:

  • Почистване;
  • Подхранване;
  • Хидратация;
  • Защита;
  • Грим.

Начинът на живот и храненето също оказват съществено влияние върху състоянието на кожата. Нездравословната храна, липсата на движение и излагането на замърсяване имат осезаем негативен ефект. Така че разхождайте се, придържайте се към полезните храни, пийте повече вода и кожата ви ще ликува, а с нея и вие.

Естетичната грижа, от друга страна, е не по малко важна. Тя е свързана с наблюдение и внимателен подбор на продукти, процедури и терапии, които също подпомагат жизнеността на вашата кожа.

Ако имате нужда от експертна помощ при избора и планирането на терапии и процедури, подходящи за състоянието на вашата кожа, запишете час за своя скинчек в клиниките нa DR – DENKOVA DERMATOLOGY. Той включва цялостна апаратна диагностика за определяне на типа кожа и текущите нива на себум, пигментация, хидратация и еластичност; профилактичен преглед на бенки и образувания; насоки за козметична грижа и персонална anti-age програма от терапии за дългосрочна превенция и грижа.

Запишете се за скинчек