В днешно време много жени се сблъскват с проблема целулит. Неприятната „портокалова кожа” се свързва с наличието на множество малки трапчинки на различни зони от тялото. Причината за появата на целулит най-често е нарушение на баланса между съединителната тъкан и мазнините, което води до отлагане на мазнини точно под повърхността на кожата.

Факторите, които са определящи за поява на целулит включват нездравословно хранене, заседнал начин на живот, дехидратация, генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, нарушен метаболизъм и други. Именно това е и причината портокаловата кожа да засегне и хора, които нямат проблеми с теглото, но имат един или повече от тези рискови фактори.

Без значение каква е причината за появата му, целулитът е нежелано несъвършенство, с което много от нас се борят и то по всевъзможни начини. Често прилагани са и домашните антицелулитни процедури.

Днес ще разгледаме някои от тях, ще разберем дали те са ефективни, както и от какви професионални антицелулитни процедури може да възползваме. Но преди това, нека вникнем повече в дълбочината на проблема с целулита.

Съдържание:

Кои са честите причини за поява на целулит?

Причината за появата на целулит най-често е комплекс от множество фактори. От една страна, това са вътрешни фактори, които са свързани с хормонални и метаболитни изменения в човешкото тяло. Също така, виновни могат да бъдат генетичната предразположеност или оксидативният стрес.

От друга страна, има и външни фактори, които причиняват появата и задълбочаването на портокаловата кожа. Това могат да бъдат:

  • Неправилното хранене;
  • Липса на физическа активност;
  • Вредни навици, като алкохол и тютюнопушене;
  • Хроничният стрес и непрекъснатата нервност.

Всеки един от тези фактори или комбинацията от тях може да образува портокалова кожа независимо от възрастта или телосложението на човека.

Celulit 1130x600 1

Кои са стадиите на развитие на целулита?

В практиката най-лесно и бързо степента на целулита може да се определи чрез използването на скалата на Нюрнберг-Мюлер.

Започва се със Степен 0. При нея няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото, но ако стиснете кожата на бедрото си с ръце, по нея могат да се откроят бразди и гънки. Не се наблюдават силно изразени трапчинки и неравности. Следва Степен 1. При нея отново няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото, но при захващане на кожата с ръце, се наблюдава неравен релеф и по-силно изразени трапчинки или изпъквания. Степен 2 се характеризира с това, че целулитът е видим при изправено положение на тялото и при някои движения, но когато сте в легнало положение, той не се забелязва. При последната трета степен целулитът е видим, както в изправно положение на тялото, така и при легнало положение.

До каква степен може да се развие проблемът зависи, както от вътрешните фактори, така и от мерките, които ще вземете. Ако реагирате навременно и започнете борбата с целулита преди той да напредне много, толкова по-бързо ще се справите с него. За успешното му премахване е хубаво да съчетаете антицелулитни процедури с промяна в начина на живот – движение, здравословно хранене и избягване на прекомерен стрес.

Какви видове целулит има?

Различните класификации за видовете целулит са свързани с неговата структура, консистенция и локализация. Двата основни вида са мек и твърд, но към тях често се добавя и трети вид – оточен. Освен тези видове целулитът допълнително може да бъде класифициран и като локален, компактен, склерозен, адипозен и спортен.

На определени места по тялото е възможно да има целулит с различна структура, а от своя страна, мекият и твърдият целулит може да имат различни вариации спрямо своята консистенция. Определянето на типа е много важно тъй като спрямо него трябва да се вземат съответните мерки за третирането му. Когато се извърши коректна и професионална оценка на състоянието от специалист, резултатите от различните терапии и процедури са много по-успешни, защото са съобразени с конкретните специфики на дадения вид целулит.

Мек целулит

Мекият целулит се характеризира със студена и влажна кожа, но засегнатите зони изглеждат пухкави и подпухнали. Мекият вид целулит е по-разпространен и обхваща големи зони от бедрата и корема. За разлика от твърдия, той не е свързан с подлежащите мускули и може да бъде лесно захванат като може да има вариации в структурата, вида и консистенцията си. Тук е важно да отбележим, че ако не се вземат навременни мерки, мекият целулит може да се влоши и да прерасне към твърд.

Vidove

Твърд целулит

При твърдия целулит кожата стои плътна и неравна. Той се отделя много трудно от подлежащите мускули, може да бъде болезнен и в структурата му се наблюдават уплътнени възелчета. Този вид целулит е по-упорит и трудно изчезва, но с правилното лечение състоянието му може да се подобри значително.

Спортен целулит

Спортният целулит е по-специфичен и може да се определи като твърд вид, но се среща само при активно спортуващите в зоните, в които има най-голямо мускулно натоварване. Хората, които спортуват, по-рядко страдат от типичния целулит по ханша или бедрата, но са предразположени към локален целулит. Причината за него е прекомерното физическо натоварване.

Кои са ефективните домашни антицелулитни процедури?

Независимо от вида целулит има процедури, които не само могат да подобрят неговия вид, но дори да спомогнат за неговото отстраняване. Най-добър е ефектът, когато лечението е комплексно – съчетават се процедури, хранителен режим, физическа активност и масажи, и качествена козметика. Другото много важно условие е тютюнопушенето и алкохолът да бъдат сведени до минимум. Така с полагане на умерени усилия и комплексно лечение можете да постигнете мечтаните резултати.

Съществуват някои домашни методи, които можете да практикувате у дома като спомагателни средства при борбата с целулита. Това са основно антицелулитните масажи и консумацията на определени храни, за които е известно, че помагат при целулит.

Домашен антицелулитен масаж

Една от най-лесните и достъпни процедури в домашни условия е антицелулитният масаж. Той не изисква специална подготовка, а само желание и време, както и доза упоритост, докато научите правилната техника.

Правенето на антицелулитен масаж у дома не може да замести професионалните процедури в дерматологична клиника, но е един добър спомагателен вариант, чрез който всяка жена може да се погрижи сама за себе си и да спомогне за по-бързото справяне с целулита.

Добре е масажът да се прави редовно в продължение на 3-4 седмици, а след това по няколко пъти в месеца, за да се поддържа постигнатият ефект. Техниката за самомасаж е много лесна и достъпна за всеки, като в нея се включват основни похвати от класическия масаж – поглаждане, изцеждане, разтриване, омачкване, вибрации и ударни похвати, които могат да бъдат с различна степен на интензивност. При антицелулитния самомасаж е препоръчително да използвате антицелулитно масажно масло, за да подсилите ефекта.

Вендузи за целулит

Този вид антицелулитен масаж се смята за една от най-ефикасните процедури против целулит в домашни условия. Той е много лесен и приятен за изпълнение. Основната разлика между масажа с вендузи и ръчния или с масажор е, че при него с помощта на вакуум кожата се изтегля и се получава така нареченото “кожно валяче”. По този начин мастната тъкан се обработва в по-голяма дълбочина и се подобрява кръвотокът. Благодарение на него неравностите по кожата намаляват, а тя става гладка и еластична.

Venduzi za

За този масаж са ви необходими подходящи вендузи. В аптеките се продават различни видове, но принципът им на действие е сходен. Могат да бъдат силиконови, пластмасови, стъклени със или без помпа, или пистолет. Най-често се използват силиконовите вендузи. Те се поставят само чрез стискане, при което се изкарва въздухът от тях.

При борбата с целулита е важно да бъдете упорити и постоянни. Процедурите трябва да се прилагат редовно. Препоръчва се масажът с вендузи да се прави през ден в курс от 10 процедури. Антицелулитният масаж с вендузи е свързан със силно изтръпване на кожата. Някои негови противопоказания го правят неподходящ за хора, страдащи от определени състояния като разширени вени, хипертония, тромбофлебит и други.

В случай, че имате сериозни хронични заболявания или кожни проблеми, преди да започнете с процедурите у дома, задължително трябва да се консултирате със специалист. Той ще прецени сериозността на проблема и доколкото този вид масаж е удачен за вас и може да ви насочи към по-подходяща терапия.

Професионални естетични процедури против целулит

С напредването на технологиите, дерматологичните процедури за премахване на целулит се развиват все повече и повече. Съвременните неинвазивни процедури дават силно ефективни и реални резултати в борбата с целулита.

Ако се чудите коя е най-подходящата процедура за вас, най-добре е да направите консултация с естетичен специалист. По този начин ще получите професионално мнение и ще разберете какво да очаквате като резултати и ще получите ясно изготвен график с броя посещения и процедури, които предстоят.

Професионалните процедури за премахване на целулит се прилагат с лазер, вакуум, радиочестотна енергия или акустични вълни.

Процедурите с вакуум осигуряват добър дренаж и премахване на задържани течности. Това ще доведе до видимо редуциране на обема на грапавини и подутини в зоните на приложение. Радиочестотна енергия и акустични вълни подобряват всички видове целулит, влияят положително върху еластичността на дермата и помагат за извеждане на метаболитни отпадъци от тялото. Такива процедури са радиочестотният лифтинг за тяло Exilis, BTL Unison против целулит и терапията с фракционна радиочестота Morpheus8.

Лазерните процедури са друг начин за борба с целулита. Един от най-успешните е лазери е зеленият лазер Verju, който не само таргетира целулита в дълбочина, но и освобождава тялото от натрупаните токсини.
За да откриете правилната терапия за вас, запазете час за консултация с нашите специалисти в DR—DENKOVA DERMATOLOGY в една от клиниките ни и разберете кои процедури ще са най-успешни, базирано на индивидуалните специфики на тялото ви. Ще получите цялостен план за действие и полезни съвети за домашна грижа и козметика.