По време на консултациите ни за лазерна епилация, често получаваме подобни въпроси от нашите пациенти – коя кожа е подходяща за процедурата, след колко сесии се постига траен резултат, болезнена ли е лазерната епилация. Ето защо решихме да съставим този пътеводител, в който да отговорим на най-често задаваните въпроси за перманентното обезкосмяване.

 

Как работи лазерната епилация?

Лазерната епилация унищожава космения фоликул и по този начин спира повторния растеж на косъма. Ето какво се случва стъпка по стъпка:

  • Лазерният импулс, т.е. концентрираната светлина, се насочва към кожата.
  • Светлината се привлича и поглъща от меланина (пигмента) в косъма.
  • Светлината се трансформира в топлина с точно определена температура.
  • Топлината прониква до космения фоликул (кухината, в която е разположена луковицата на косъма) и го унищожава.
  • Косъмът не може да поникне отново.

 

pytevoditel chesto zadavani vuprosi za lazernata epilacia dr denkova 6

 

Как лазерният лъч унищожава космения фоликул без да уврежда кожата?

Обяснението се крие в бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи да топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди.

Съществуват ли зони, в които процедурата не може или не бива да се прави?

Лазерна епилация може да се прави във всяка зона, с изключение на тази в непосредствена близост до очите (например от долната част на веждите).

 

putevoditel chesto zadavani vuprosi za lazernata epilacia dr denkova2

 

Защо окосмяването не може да се премахне само с една сесия?

Космите имат три фази – растеж, преход и покой. Растежната фаза обаче не обхваща всички косми едновременно, а само определен процент от тях. Затова с една процедура могат да се унищожат само част от активните фоликули. Трябва да се направят няколко процедури през точно определен период, за да се унищожат всички фоликули.

Каква е причината лазерната епилация да се прави само по време на растежната фаза на косъма? Не може ли да се извършва и когато той „спи“?

Само през растежната фаза (наричана също анагенна) косъмът произвежда пигмент, който може да бъде „разпознат“ и таргетиран от лазера.

Каква е разликата между лазерната епилация и фотоепилацията?

Най-простото обяснение е, че разликата е в използваната светлина. Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока и способна да се фокусира в малка точка. IPL от своя страна използва по-широк спектър от видима светлина с различни дължини на вълната.

 

pytevoditel chesto zadavani vuprosi za lazerna epilacia dr denkova 5 1024x693 1

 

По какво се различават най-популярните лазери – Александритен, Диоден и Nd:YAG?

Базовата разлика е в дължината на светлинната вълна, която се измерва в нанометри. Александритният лазер е с дължина на вълната 755nm и е подходящ за третиране на светла кожа. Диодният (810 nm) работи отлично върху светла до средно тъмна кожа, а Nd:YAG лазерът (1064nm) – върху тъмна кожа. Някои от лазерите се справят по-добре с фините косми, а други – с дебелите. Едни таргетират пигмента по-добре, други проникват по-дълбоко.

По какво тези лазери се различават от новите апарати?

Duetto MT EVO, с който работим в клиниките ни, не е вид лазер, а сложна система, която миксира две мощни, доказано работещи лазерни лъчения – на Александритния лазер (755nm) и на Nd:YAG лазера (1064nm). Заедно те действат в изящен дует и дават двойно по-добър ефект от системите, използващи лазерен лъч с една дължина на вълната. Inmode TRITON e другата платформа, с която постигаме бързи и трайни резултати. Тя елегантно комбинира диоден и Nd:YAG лазер, като миксира едновременно дължини на вълната съответно от 810nm/1064nm. Така TRITON действа с висока сила при нулев риск върху тъмна кожа. Повече за действието на двете системи  можете да прочетете на страницата ни. 

Как да избера най-подходящия лазер за моя тип кожа и вид окосмяване?

За клиента е трудно да се ориентира не само в разликата между отделните лазери, но също да избере между различните брандове и производители. Това, което можете да направите, е да се информирате подробно какво представлява лазерната епилация; да се поинтересувате с апарат от какво поколение разполага избрания от вас дерматологичен (не козметичен) център и да зададете на специалиста всички въпроси, които ви вълнуват. Нивото на компетентност при отговорите ще ви ориентира дали сте избрали правилното място.

 

pytevoditel za lazerna epilacia 2

 

Вярно ли е, че перфектни резултати се постигат само при комбинацията светла кожа/тъмно окосмяване?

В зората на лазерната епилация това съчетание беше нещо като мантра. Причината: светлата кожа съдържа малко меланин, тъмният косъм – много, а лазерът „улучва“ целта безпогрешно. С новото поколение лазери и възможностите за прецизни настройки, вече можем да обработваме различен цвят кожа, а също различен цвят и плътност на косъма.

Това ознавава ли, че могат да се третират дори тънки руси косъмчета?

Да, защото те също съдържат меланин. Достатъчно е дерматологичният център да разполага с лазер за този тип окосмяване, а операторът да избере точните настройки.

Трябва ли ми специална подготовка за лазерната епилация?

Поне 2 седмици преди процедурата не бива да отскубвате космите (с пинсета, кола маска или епилатор), за да бъде възможно обработването и унищожаването на космения фоликул.

dr denkova lazerna epilacia

 

Как трябва да третирам космите точно преди процедурата?

В деня на процедурата или ден преди нея зоната трябва да бъде избръсната или обработена с тример. Бръсненето е нужно, за да не се разсее лазерната енергия в косъма, който излиза над кожата, а топлината да отиде директно към фоликула.

Какво е нивото на дискомфорт от 1 до 10?

Според повечето клиенти, дискомфортът е напълно поносим, т.е. в диапазона 2, 3, 4. Обикновено усещането се описва като лек удар с гумен ластик.

В кои случаи може да се появи по-голям дискомфорт?

Всичко зависи от обработваното място (интимните зони са по-чувствителни), дебелината на косъма, цвета на кожата. По-мургавите хора изпитват повече дискомфорт, защото имат повече пигмент както в косъма, така и в кожата. Премахването на по-дебелите косми също е по-неприятно, но след всяка процедура те стават по-светли и тънки, и болката съответно намалява.

 

putevoditel chesto zadavani vuprosi lazerna epilacia dr denkova 5

 

На какво обезболяване мога да разчитам?

Някои лазерни системи разполагат с т.нар. динамично охлаждане – кожата се охлажда милисекунди преди всеки лазерен импулс за повече комфорт.

Колко време отнема една процедура?

Обработването на различните зони (крака, ръце, горна устна, бакенбарди, интим и пр.) може да отнеме от 5 до 50 минути.

Какво трябва/не трябва да правя непосредствено след процедурата?

Избягвайте излагането на слънце на третираната зона поне 3 дни преди и след процедура. Нанасяйте фотозащита с максимален фактор върху обработените места. Така ще елиминирате риска от пигментации.

 

pytevoditel lazerna epilacia

 

Как да премахвам косъмчетата, които растат в обработваните зони между отделните процедури?

Между процедурите е разрешено единствено бръснене. Всяко изстръгване с епилатор, кола маска или пинсета би съсипало ефекта от епилацията.

А може ли да използвам депилиращ крем?

Забравете депилиращите кремове докато правите лазерна епилация. Освен частта на косъма, която е над кожата, те унищожават част от стъблото му и съответно от пигмента му. А това намалява ефикасността на процедурата.

 

dr denkova putevoditel za lazernata epilacia

 

Какъв е възстановителният период?

Възстановителен период няма, защото лазерът не нарушава цeлостта на кожата, а единствено космения фоликул. Веднага след процедурата може да се върнете към обичайните си занимания.

Какво се случва с окосмяването след първата процедура?

Космите в активна фаза на растежа и съответно техните фоликули биват унищожени от лазера. След определен период от време се появяват нови косми, които по време на първата процедура не са били в активна фаза (т.е. във фоликула все още не се е образувал нов косъм). Веднага щом е готова следващата „армия“ от косми идва време за нова лазерна процедура.

Защо обезкосмяването трябва да се прави средно на 6-8 седмици? Не може ли по-често за по-бързи резултати?

Процедурите се правят средно на 6-8 седмици, защото такъв е цикълът на растеж на косъма. За да получите най-добри резултати, съветваме ви да спазвате предварително уточнения график.

 

pytevoditel za lazerna epilacia 3

 

Еднакво бързо ли растат космите в различните зони?

Не, всяка зона има различен растежен цикъл. Затова процедурите на лицето обикновено се правят на 4-6 седмици; на торса (гърди, гърб, подмишници, стомах и т.н.) на 6-8 седмици; на краката – на 8-10 седмици. Теоретично почти всички косми на брадата винаги са в анагенна (разтежна) фаза, но само между 30% и 60% от космите на краката обаче са в същата фаза. Останалите са във фаза на преход (катагенна) или на покой (телогенна).

Каква част от окосмяването ще изчезва след всяка процедура?

Количеството варира, но обикновено става дума за около 20%. С всяка следваща сесия ще виждате все по-голямо подобрение. Някои косми ще излизат от фоликула веднага, други ще продължат да растат и ще паднат няколко седмици по-късно.

 

dr denkova lazerna epilacia3

 

Колко процедури са нужни за максимален резултат?

За да се повлияе върху всички космени фоликули при нормален хормонален фон, обикновено са нужни между 6 и 8 процедури.

След основния курс окосмяването завинаги ли изчезва?

Реалистично е да очаквате около 85 процента от окосмяването да бъде напълно унищожено. Останалата част ще стане по-тънка и светла.

 

pytevoditel chesto zadavani vuprosi lazerna epilacia dr denkova 3

 

Как мога да поддържам кожата си гладка целогодишно, без отново да прибявгвам към скубане или бръснене на малкото останали косъмчета?

След основния курс от 6-8 процедури можете да правите по една поддържаща процедура годишно. По този начин ще държите под контрол малкото останали косми и новите космени фоликули, които тялото ще се опита да „произведе“.

Възможно ли е да получа пигментация или изгаряне при този тип епилация?

Когато се извършва по правилата и от специалист, лазерната епилация е напълно сигурна и ефективна. Проблеми обикновено настъпват при: 1) използване на лазерно лъчение, неподходящо за конкретната кожа и окосмяване 2) неадекватно и неконсистентно охлаждане 3) неправилни настройки на апарата 4) некомпетентен оператор.

Повишават ли тези процедури риска от рак на кожата?

Провокирането на рак на кожата чрез лазерна епилация е невъзможно, защото лъчението не засяга околните тъкани и е нейонизиращо.

 

dr denkova lazerna epilacia2

 

А влияят ли негативно на естествената функция на кожата?

Лазерната епилация не влияе на потенето, регулирането на телесната температура, сетивните усещания и останалите функции на кожата.

Лазерната епилация на интимната зона може ли да увреди яйчниците и да доведе до безплодие?

Не. Лазерният импулс се абсорбира от меланина в косъма и се превръща в топлина, а повишената температура унищожава космения фоликул, който е разположен в дермата. Дермата, от своя страна, е разположена между епидермиса и мастната тъкан, т.е. на много малка дълбочина. В този смисъл е абсолютно невъзможно лазерният импулс да достигне до който и да било вътрешен орган, още по-малко да премине през мулскулите на корема, под които лежат яйчниците.

Вярно ли е, че тази процедура не се прави през лятото?

Това е един от най-големите митове. Разбира се, че може да правите процедурата през цялата година, включително в най-топлите месеци. Единственото условие е да не се излагате активно на слънце и да използвате слънцезащита с висок фактор.

 

pytevoditel za lazerna epilacia

 

Мога ли да си запиша час, въпреки че вече имам тен?

Не е препоръчително. Запишете си час минимум две седмици след като активно сте се излагали на слънце.

Имам татуировка и искам лазерна епилация върху нея. Възможно ли е?

Лазерът „търси“ пигмента, не косъма. Пигментът на татуировката моментално ще привлече лъчението, а вие ще получите изгаряне на кожата, хиперпигментация или хипопигментация. По тази причина лазерна епилация не се прави върху татуировки. Процедурата може да се извърши в зона, разположена най-малко на 2,5 см от тях.

 

dr denkova beforeafter

 

Какви са вариантите за редуциране на окосмяването в зона с бенка или струпване на бенки?

При третиране с лазер бенките задължително се покриват с бял молив или с бяла хартия, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне.

След каква възраст може да се прави лазерна епилация?

Всеки над 18-годишна възраст може да си запише час. За всички под тази възраст се изисква съгласието на родител.

В кои случаи процедурата е противопоказна?

Лазерната епилация не се препоръчва при бременност, кърмене, екземи, дерматити и хепатит.

Какво би ми гарантирало сигурни и дългосрочни резултати?

Насочете се към дерматологична клиника с отлична репутация и с добри отзиви от пациентите. Уверете се също, че мястото разполага с най-модерната и безопасна апаратура. Поинтересувайте се от квалификацията и опита на специалиста, които ще извърши манипулацията. Лазерната епилация не е тривиална – за успеха й от значение е както вида на лазера, така и уменията на медицинския специалист.

Колко струва лазерната епилация?

Цените се определят от големината на зоната. Пакет процедури излиза много по-изгодно, отколкото отделна манипулация. Бихте могли да се възползвате и от специалните условия за епилация на конкретна зона в промоционалните ни дни. Запазването на час за вашата процедура можете да направите директно от страницата ни.