Интравенозните терапии представляват доставяне на коктейл от витамини, антиоксиданти, минерали и други полезни вещества директно в кръвния поток, като така се осигурява мигновеното им и пълно усвояване от организма. В зависимост от съдържанието на полезния коктейл, той може да повиши имунната защита на пациента, да противодейства на възпалителни процеси, да ускори метаболизма и детоксикацията, да повиши физическата и ментална сила.

В изминалия месец получихме много въпроси за приложението и ефекта от интравенозните терапии DR-DENKOVA DR-IP. На най-честите от тях отговаря д-р Димитър Димитров, анестезиолог в клиниката на д-р Денкова и специалист по парентерално хранене.

 

Има ли рискове от прилагането на интравенозна терапия, и ако да, какви са те?

Изпълнявана от компетентен медицински екип, процедурата е безопасна и ползите от нея са със сигурност повече от рисковете. Възможно е да има промяна в цвета и мириса на урината през следващите няколко дни, поради извеждането на някои метаболити чрез урината, но това е напълно нормално. Възможен е дискомфорт в следствие от венозния път, но той е минимален. Рядко срещани, и все пак възможни са алергични реакции към някои от компонентите. Но пациентите са под наблюдение и имаме пълна готовност за тяхното бързо овладяване. Има и противопоказания за извършване на процедурата – при хора със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

 

Защитават ли ни от вируси и бактерии интравенозното вливане на витамини и минерали?

Директно – не. Но улеснява и подобрява работата на имунната ни система, което намалява риска от заразяване и при евентуално такова съкращава периода на боледуване. Някои от компонентите имат антимикробно действие. Например, селенът подтиска развитието на вирусите чрез прекъсване на процеса по синтез на техния генетичен материал. Витамин D участва в синтеза на много антимикробни пептиди, които действат като естествени широкоспектърни антибиотици. Цинкът засилва локалният имунитет в устата, носа и дихателните пътища и подпомага тяхната бариерна функция.

Може ли формулата за засилване на имунитета да предизвика или влоши автоимунно заболяване?

Със сигурност не може. В нашата формула за имунитет влагаме само витамини, микроелементи и антиоксиданти, които са и компоненти на имунната ни система. Те действат подкрепящо за нейната работа. Не я правят хиперактивна, но обезпечават доброто и функциониране.

 

Необходимо ли е лекарско предписание за коктейла, който се инжектира?

Коктейлът, който се инжектира, не съдържа лекарствени средства, които да изискват изрично предписване. Но е необходимо извършването на процедурата от квалифициран лекар, който правилно да прецени състоянието на пациента, да съобрази терапията със съпътстващите му заболявания и да определи подходящите дозировки на активните вещества.

 

Имаше доста коментари по повод на интравенозната терапия на бременна жена, за която тя сама сподели в социалните мрежи. Не е ли опасно да се прилагат подобни терапии при бременност?

Това беше персонална формула, създадена специално за нашата пациентка. Тя получи комбинация от витамини и минерали, съобразени изцяло с дневните й нужди, състоянието й и срока на бремеността.

 

Как формулирате състава на персоналните формули за ваши пациенти?

Съобразяваме се с ефекта, който искат да получат от бустера. Разработили сме различни видове коктейли. Определящи фактори са начинът на живот на пациента, диетата му, биометричните данни и здравословното състояние.

 

И все пак, необходимо ли е да се инжектират инфузии, ако нямаме доказани дефицити или медицинска препоръка за това?

Нашите интравенозни терапии възникнаха като подпомагаща грижа след оперативните интервенции, които извършваме. При пациентите, предприели подобни интервенции, някои дефицити вече бяха налице. Ние сме клиника. Работата с лаборатории за нас е ежедневие. При определени пациенти задължително изследваме дефицити, защото има показания за това. В повечето случаи обаче тези изследвания не са необходими.Формулите, които сме разработили, са направени така, че да са профилактика на тези дефицити. Самото наличие на дефицит показва, че вие вече имате проблем в организма си. Защо трябва да се стига до там?

 

Дозировката на активните вещества в нашите бустери са съобразени с човешките нужди и са с препоръчителна честота. Ако тя се спазва , няма опасност от излишно натоварване на тялото. Ние не препоръчваме прекалено често или продължително прилагане, нито смятаме,  че тези процедури заместват пълноценното хранене. Но те са ефикасна алтернатива за бързото и пълноценно  насищане на организма с жизненоважни вещества.

Натоварват ли интравенозните бустери черния дроб?

Напротив. Активните съставки действат като кофактори в различните ензимни системи. Повечето от тези системи функционират в черния дроб, т.е. това ще улесни и подобри работата му. Антиоксидантите допълнително намаляват и оксидативния стрес.

 

Може ли вливанията да доведат до флебит ?

При спазване на пълна стерилност рискът клони към нула. Бустерите не съдържат съставки, които да предизвикат флебит.

 

 

Сам казвате, че витаминните инфузии не са лекарствен продукт. Как действат тогава?

Ще повторя – те не лекуват, а намаляват риска от заболяване. Тогава не ни е нужно оздравяване. Думата “витамин” идва от латински и означава вещества, които съдържат аминогрупа и са важни за живота. Витамините просто дават на организма това, което му трябва, за да функционира добре. Тогава той сам се справя с всички предизвикателства.

На много места могат да се прочетат твърдения, че интравенозните бустери имат преди всичко плацебо ефект. Какъв е вашият опит при работата с пациенти?

Със сигурност съществува и плацебо ефект. Той е неразделна част от медицинската практика. Но не забравяйте, че интравенозните бустери съдържат изключително важни за работата на организма вещества, поднесени в най-подходящия вид. Това няма как да не подобри функционирането му. Със сигурност имаме добра хидратация, енергизация и подобряване на имунитета.До момента няма мащабно медицинско проучванен за действието на конкретни формули за интравенозни инфузии, поради краткия период от време, за което се прилагат. Има редица проучвания за благоприятния ефект на венозно приложени високи дози витамин С и венозно прилаган глутатион. Въпреки липсата на систематизирана обработка на медицински данни, отзивът на пациентите при нас и е изключително удовлетворителен. Така е и в световен мащаб. Това е причината тази процедура да набира все по-широка популярност.

 

Какъв е произходът на съставките, които използвате във формулите си?

Работим с медицински продукти с доказано качество и сигурност от реномирани фармацевтични компании. Част от съставките се доставят специално за нас, тъй като липсват на българския пазар. Предстои ни и патентоване формулите.

 

Освен в DR-DENKOVA DERMATOLOGY интравенозни инфузии се предлагат и на други места . С какво се отличават DR-DENKOVA DR-IP?

Интравенозни инфузии може да прилага всеки квалифициран лекар, който е запознат с витаминтерапиите и изкуственото хранене. Не съм запознат с формулите, които използват на други места, но зная какво влагаме ние в нашите бустери. Опитът, който имаме до сега, включително и в следоперативната ни практика, е супер положителен. Ежедневно се увеличава броят на доволните ни пациенти.

 

 

Д-р Димитров е анестезиолог в екипа на д-р Калоян Денков, а в момента отговаря и за интравенозните терапии в DR-DENKOVA DERMATOLOGY. Завършва Медицинският университет в София, а преди това Националната природо-математическа гимназия. Интересите са му в областта на лечението на болката и парентералното хранене. Баща е на три деца.