Наскоро имах консултация с много симпатична дама, която беше дошла с конкретно намерение. Искаше линеарни конци, защото били по-евтини, а тя имала нужда от лифтиране на кожата на лицето.

Оценката на лицето

Писала съм и друг път, че по време на консултациите в клиниката всеки лекар първо извършва “естетичната консултация” , т.е. прави оценка на лицето. Какво означава това? Това е цялостна система, с помощта на която ние оценяваме конкретните нужди на всеки пациент и как да подмладим или подобрим състоянието на кожата на лицето. Всеки лекар в клиниката ни съставя план, който включва конкретни стъпки за по-младежка и свежа кожа. Понякога имаме пациенти, при които започваме с чисто превантивни мерки, като стимулиране на колагена, стягане на повърхностните или дълбоките слоеве на кожата, а друг път за да лифтираме цялостно овала използваме директно филъри и ботулинов токсин. Имаме и други, които идват с конкретен дерматологичен проблем- акне, розацея, разширени капиляри или различни образувания по кожата. При тях препоръчваме терапия или специфични действия,за да лекуваме заболяването.

Планът за действие
Но да се върна на моята пациентка. 48 годишна, никога преди това не беше имала естетични терапии. Имаше конкретни белези на стареене- загуба на обем в средната част на лицето, хлътнали и уморени очи, отпускане на тъканите в областта на долната челюст. Всичко това придружено с фото увреждане на повърхноста от излагане на слънце в предишни години. Кожата беше с неравен тен, с хиперпигментации, ситни бръчици и множество капилярчета. Обясних й подробно, че за да постигнем успех, трябва да имаме стройна програма на работа. Обясних и също, че предвид състоянието на кожата и няма да постигнем добър ефект само с мезоконци, тях ще ги включим на по- късен етап и то в комбинация с други терапии. Отказах й да извършим процедурата, а вместо това поговорих с нея и й обясних всичко подробно. Препоръчах й откъде да започне, за да не харчи излишно пари за терапии, които са безсмислени на настоящия етап. Тази седмица започваме изпълнението на плана.

Изборът на процедура
Пиша ви всичко това във връзка с нещо, което наблюдавам в последните няколко седмици. Прави ми впечатление, че под рекламните постове за определен тип терапии има купища въпроси, но 90% от тях са само за цената на терапията. На страниците на колеги ситуацията е подобна. Повечето хора вярват, че ако цената на една процедура ги устройва, то тя е подходяща за тях. А може да се окаже, че една процедура освен скъпа, не е и адекватна за състоянието на вашата кожа. И планът за действие да е съвсем друг.

Годишен скинчек и консултация
За нас е важно да бъдете информирани и да взимате правилните решения. А компетентността на лекаря и способноста да свърже причините за остаряването със специфични нужди и процедури, които са най- подходящи за вас, е резултат от многогодишни усилия. Затова, мили дами, възползвайте се от консултациите при специалистите ни. С тях, освен цените на конкретни терапии, ще получите и много информация, съвети и конкретна програма за вашата кожа. A това е по-ценно от всеки отговор във фейсбук.

 

dr denkova skincheck dermatologichen pregled konsultacia